Newsflash
Știri

CMR salută decizia președintelui României de a reexamina Legea privind componența consiliilor medicilor

de Florentina Ionescu - mai 13 2022
CMR salută decizia președintelui României de a reexamina Legea privind componența consiliilor medicilor

Colegiul Medicilor din România a transmis astăzi o informare în legătură cu trimiterea pentru reexaminare către Parlament de către Președintele României a unei legi ce vizează profesia medicală și funcționarea CMR.

Legea ce vizează profesia medicală și funcționarea Colegiului Medicilor din România retrimisă astăzi în Parlament. 

În urma demersurilor inițiate săptămâna trecută de Colegiul Medicilor din România (CMR) după ce instituția a aflat de existența unei legi aflate la promulgare ce viza profesia medicală și funcționarea instituției, dar realizată fără consultarea CMR, Președintele României a decis astăzi să trimită spre reexaminare actul legislativ, se arată într-un comunicat de presă al CMR transmis redacției.  

CMR

Citiți știrea inițială: Legea privind componența membrilor consiliilor medicilor, la reexaminare 

Astfel, Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis, astăzi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, referitoare la componenţa şi modul de alegere a membrilor consiliilor colegiilor teritoriale ale medicilor şi a consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a atras atenția, că Legea aflată în promulgare ce vizează profesia medicală și funcționarea Colegiului Medicilor din România

„a fost realizată cu încălcarea principiului independenței unei entități juridice, care ar trebui să se bucure de autonomie în modul de organizare și funcționare, iar prin modificările aduse componenței Consiliului Național s-a creat inclusiv o imixtiune în modul de funcționare a organizației profesionale, care reprezintă toți medicii din România”.

Totodată, reprezentanții CMR, au avertizat că modificările legislative prezente în actul normativ aflat în discuție, vor duce la disfuncționalități majore în activitatea Colegiului Medicilor din România și inegalități între membrii aceluiași corp profesional.

Președintele Klaus Iohannis precizează în cererea de reexaminare că unele dintre soluţiile legislative cuprinse în Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2019, în forma adoptată de Parlament, sunt de natură să contravină principiului securităţii raporturilor juridice, putând genera discriminări între categoriile de membri ale aceleiaşi profesii, motiv pentru care se impune reanalizarea de către Parlament a legii.

„Colegiul Medicilor din România salută această decizie și mulțumește tuturor celor implicați în rezolvarea acestei situații și își reafirmă totala deschidere la Dialog și Consultare cu orice instituție publică a României, membri ai Parlamentului, sau alte organizații pe orice subiect ce vizează profesia medicală și funcționarea Colegiului Medicilor din România.”, se arată în încheiere în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe