Newsflash
Știri

Clarificări în medicina primară

de Mirabela VIAŞU - ian. 23 2013
Clarificări în medicina primară
   Reprezentanţii medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov atrag atenţia că, în ultimul an, s-au înmulţit cazurile în care colegii lor din ţară au fost amendaţi de casele de asigurări şi obligaţi să achite contravaloarea reţetei prescrise în luna în care pacientul a fost consultat în ambu­la­toriul de specialitate sau internat în spital. În aceste condiţii, medicii de familie anunţă că nu pot transcrie pe reţete compensate sau gratuite trata­mentul indicat pacientului în biletul de externare din spital. Specialiştii în medicina primară nu sunt în măsură nici să elibereze certificate de incapacitate temporară de muncă pentru pacienţii consultaţi la camera de gardă. Astfel de acţiuni contravin prevederilor legale, potrivit cărora eliberarea reţetelor com­pensate şi gratuite este o urmare a actului medical propriu, fiind interzisă trans­crierea actelor medicale rezultate în urma consultului altui medic. De aseme­nea, aceste fapte contravin şi Codului de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România, privind finali­zarea actului medical propriu prin elibe­ra­rea unui document care încheie consultaţia.
   Având în vedere solicitările primite de la pacienţi, de a transcrie tratamentul medicamentos pe reţete compensate sau gratuite, medicii de familie din Bucureşti şi judeţul Ilfov au demarat o campanie de informare în rândul populaţiei. Astfel, vor fi împărţite afişe atât în spitale, cât şi în ambulatoriile de specialitate, prin care medicii aduc la cunoştinţa pacienţilor drepturile lor medicale. Unul dintre acestea este că, indiferent de locul şi modul în care a fost consultat pacientul în spital, în cazul în care a fost recomandat un tratament medicamentos, medicul din spital are obligaţia să prescrie acest tratament în regim compensat sau gratuit, folosind doar formularele aprobate de CNAS în acest sens. Pacientul trebuie să pri­mească, în urma consultului sau a inter­nării, şi o scrisoare medicală destinată medicului de familie, care trebuie să conţină seria şi numărul reţetei com­pensate sau gratuite eliberate pentru prima lună, în cazul tratamentelor cro­nice. Scrisoarea trebuie să aibă şi numă­rul contractului cu casa de asigurări a unităţii emitente şi va fi semnată de un medic cu drept de parafă şi liberă practică. De asemenea, medicii roagă pacienţii să se adreseze spitalului numai în baza unui bilet de trimitere şi a actului de identitate, deoarece, după realizarea internării, medicul de familie nu mai poate elibera bilet de trimitere. Totodată, în afişul campaniei de informare sunt men­ţio­nate şi situaţiile pentru care paci­entul nu are nevoie de bilet de trimitere: urgenţele, serviciile cu plată directă şi bolile pentru care pacienţii se prezintă la medicii de altă specialitate pentru control.
   Prin intermediul acestei campanii, reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov şi ai Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi judeţul Ilfov speră că pacienţii vor înţelege mai bine refuzul medicului de familie de a transcrie tratamentul indicat de alţi specialişti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe