Newsflash
Dosar

Cicatricea-suvenir

de Mirabela VIAŞU - apr. 26 2013
Cicatricea-suvenir
  Cicatricea rămasă în urma inciziei peretelui abdominal şi a uterului practicată în cezariană rămâne vizibilă toată viaţa. În societatea noastră, adesea mai obsedată de estetic decât de etic, o astfel de cicatrice poate deveni o problemă.
  De câţiva ani însă, ginecologii pot face incizii mai mici, fără a tăia structurile anatomice, ceea ce înseamnă şi cicatrici mai puţin vizibile. „Faţă de acum 10–15 ani, cicatricile post-cezariene sunt mult mai estetice. Acum se fac altfel inciziile, s-au schimbat şi tehnicile de sutură şi automat cicatricile sunt mai puţin supărătoare“, spune dr. Sebastian Pop, membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică.
  Sunt mame care îşi acceptă cicatricea ca făcând parte din corpul lor. Ele nu o privesc ca pe un semn hidos care le urâţeşte trupurile, ci o văd ca pe o amintire a naşterii – unul dintre cele mai importante momente din viaţa unei femei. Asta în ciuda faptului că zona din jurul cicatricii provoacă, de multe ori, disconfort, mâncărimi şi chiar usturimi. Toate acestea pălesc atunci când mama îşi priveşte copilul, spune Ana-Maria pe forumul parinti.com: „Mă mănâncă şi pe mine, uneori mă doare, e vânătă-roşie, deloc estetică, dar sunt atât de fericită că am o fetiţă, că asta nu contează deloc!“.
  Nu toate femeile reuşesc să se împace cu ideea că trebuie să trăiască toată viaţa cu o linie roşiatică pe trupul lor şi optează pentru îndepărtarea ei. „Manevra este una exclusiv estetică. Femeile care apelează la noi pentru tratamentul cicatricilor post-cezariene vin după un an şi jumătate de la momentul naşterii“, explică dr. Sebastian Pop. Procedura are un spectru restrâns de reacţii adverse, iar riscurile sunt aceleaşi ca la orice intervenţie chirurgicală. În plus, cu cât pielea este mai permisivă, cu atât operaţia este mai uşoară, spune medicul dermatolog: „Ţesutul mai flexibil este mai uşor de manevrat decât o piele mai fermă, însă, pe de altă parte, riscurile unor complicaţii sunt mai mari. Mă refer aici la hemoragii, infecţii, hematom“. Perioada de refacere nu depăşeşte două săptămâni, timp în care pacienta trebuie să-şi protejeze zona operată.
  În ceea ce priveşte numărul de cazuri, medicul dermatolog spune că nu are foarte multe. Cum intervenţia chirurgicală este în primul rând una estetică, presupune că majoritatea femeilor se adresează specialiştilor de chirurgie plastică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe