Newsflash
Internaționale

Ce spune moașa româncă, imagine a NHS, despre sistemul de sănătate din România

de Florentina Ionescu - aug. 11 2020
Ce spune moașa româncă, imagine a NHS, despre sistemul de sănătate din România

Claudia Anghel este moașa care a apărut pe panourile publicitare din stațiile de autobuz din Marea Britanie, ca parte a campaniei aniversare a NHS, Institutului Național Britanic de Sănătate.

Presa străină a scris multe despre ea, mai ales că aceasta lucrează ca moașă în Marea Britanie încă din 2012. Într-un interviu recent din The Associated Press, Claudia Anghel a explicat că deși salariile din Vest i-au influențat cu siguranță decizia de a pleca în Marea Britanie, acesta nu a fost cel mai important factor.

„Salariile fac diferența, dar pentru mine mediul de lucru are reprezentat o diferență mai mare. Este respectul pentru personalul medical și respectul pentru pacient – acest respect reciproc”, a declarat Claudia Anghel într-un interviu.

claudia anghel portret

Aceasta lucrează la spitalele din Coventry și Warwickshire, din Centrul Angliei. În același interviu, femeia a explicat că „Nu emigrezi deoarece nu ai bani, emigrezi pentru a evita corupția. Există mici elemente ale corupției peste tot, dar în România [corupția] este la un alt nivel”.

V-ar putea interesa și: O moașă româncă a fost aleasă ca imagine a serviciului de sănătate britanic

Factorii care au determinat-o să plece din România

În același material, AP scrie că factorii esențiali care au determinat-o pe moașa Claudia Anghel să plece din țara natală au fost oportunitățile mai bune și un loc de muncă cu condiții mult mai cinstite. Femeia recunoaște că nu s-ar întoarce în țară.

„Nu m-aș întoarce în România deoarece aici pot fi orice îmi doresc să fiu”, a declarat ea în glumă. „În România nu ai aripile pe care le ai aici, de a deveni orice îți dorești să fii. Cineva trebuie să schimbe sistemul pentru a-i face pe oameni să rămână în țară. Regulile nu sunt aceleași pentru toți cei din România”.

Totodată, în același articol, moașa vorbește despre frustrările ei legate de sistemul român de sănătate. Recent, tatăl ei s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de îngrijiri medicale în orașul ei natal, Călărași.

„S-au uitat la mine de sus și m-au tratat cu aroganță”, a declarat moașa Claudia Anghel, referindu-se la cineva din personalul medical care se ocupa de tatăl ei. Din păcate, tatăl ei a decedat la scurt timp.

Femeia a explicat că a fost vorba și de un alt motiv atunci când s-a decis să emigreze: a vrut să îi ofere mai multe oportunități fiului ei.

Întrebată de reporter dacă a luat în considerare ideea de a se întoarce în țara natală, despre care spune că o iubește și o promovează pe cât de mult poate, Claudia Anghel a declarat:

„Mi-ar plăcea să se schimbe ceva în sistemul din România, dar sunt atât de sigură că nu se va schimba. Nu, mulțumesc, nu voi fi moașă în România”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe