Newsflash
OPINII

Ce înseamnă experienţa în medicină?

de Dr. Vlad STROESCU - aug. 5 2022
Ce înseamnă experienţa în medicină?

În ce moment al carierei noastre putem spune că am atins maturitatea profesională? Ce deosebește un medic experimentat de restul medicilor? Orice pacient ar vrea să știe răspunsul la întrebarea asta când își alege medicul.

Iată câteva idei:

Gradul profesional și academic. Teoretic, medicul primar e mai experimentat decât specialistul. Pe de altă parte, mulţi medici din sectorul privat aleg să nu dea examenul de primariat, din lipsă de timp și pentru că nu are altă valoare decât cea simbolică, la acești medici. Titlul academic (doctor în medicină, gradul universitar) sunt acolade suplimentare, dar medicina rămâne o profesie pragmatică, separată de cercetare și de cea didactică. Poţi fi un medic foarte bun fără să ai activitate știinţifică sau pedagogică.

Vârsta. Timpul pare să ne facă mai înţelepţi, măcar prin faptul că acumulăm un număr tot mai mare de întâlniri cu pacienţii. Din păcate, un vast studiu de la Harvard a arătat că dacă medicul e mai avansat în vârstă, cu atât mortalitatea pacienţilor e mai mare (cea mai mică: la medicii sub 40 de ani, cea mai mare, la medicii peste 60). Diferenţele au fost mici, de 1-2%, dar semnificative.

Gradul de supraspecializare. Tendinţa medicinei a fost, de-a lungul deceniilor, spre o tot mai mare specializare, și asta a salvat tot mai multe vieţi. Din contră, a scăzut constant rolul în comunitate al medicului, cât știe el despre comunitate și cât de important e cuvântul lui în ea. A scăzut capacitatea de înţelegere reciprocă dintre medic și comunitate.

Implicarea emoţională. Poate părea ciudat, însă acesta este propriul meu barometru, dar și cea mai mare dilemă legată de propria mea experienţă în medicină. Cu timpul, devenim mai puţin anxioși în privinţa pacienţilor noștri. Dar unde se termină siguranţa și începe lipsa de implicare? Un medic foarte rutinat poate părea excesiv de detașat. Cât putem vorbi de experienţă și cât de burnout?

Dacă aș avea de ales, aș vrea să lucrez împreună cu medic mai tânăr, așa cum aș fi vrut să lucrez, acum niște ani, cu unul mai experimentat. Experienţa vârstnicului și implicarea tânărului se completează reciproc. Dacă acest lucru ar trebui să se întâmple în centrele universitare, unde lucrează medicii rezidenţi, el nu se întâmplă deloc în ambulatorii, în comunitate, în secţiile cu prea puţini oameni din spitale. (Felicitam recent un coleg pentru că devenise șef de secţie, ca să-mi răspundă obidit că e în același timp și șef și unicul său propriu subaltern.) Cel mai mare defect profesional al nostru e singurătatea.

doctor de familie pacient intrebari

 


Notă autor:

https://www.bmj.com/content/357/bmj.j1797

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe