Newsflash
Internaționale

Ce efect are ayahuasca asupra creierului

de Florentina Ionescu - dec. 17 2019
Ce efect are ayahuasca asupra creierului

Ayahuasca, o poțiune străveche cu efect halucinogen, folosită de populația din regiunile amazoniene, a devenit o substanță din ce în ce mai utilizată ca drog, însă oamenii de știință încearcă să afle ce efecte are această infuzie, mai exact, la nivelul creierului.

Ayahuasca, după cum scrie medicalnewstoday.com, este o infuzie sau fiertură psihoactivă pe care o folosesc în mod tradițional localnicii din zonele amazoniene, ca medicament spiritual. Se spune că această băutură induce halucinații puternice.

Ayahuasca fiertura infuzie

Totodată, cercetătorii au descoperit dovezi ce indicau faptul că ayahuasca era folosită de șamani încă de acum 1.000 de ani. În mod tradițional, lichidul acesta cu efect halucinogen era menit să îi ajute pe localnici să se vindece atât fizic, cât și spiritual, însă în zilele noastre, unele persoane utilizează ayahuasca în scop recreațional (în mod ilicit).

Din ce se obține Ayahuasca

Potrivit sursei citate, Ayahuasca este o poțiune sau infuzie ce rezultă din amestecul fiert al unor părți ale lianei Banisteriopsis caapi (cunoscută și sub denumirea de ayahuasca sau yagé) și părți din arbustul Psychotria viridis. Această fiertură conține o substanță psihoactivă numită DMR sau N, N-dimetiltriptamină. Așadar, principalul ingredient psihoactiv din această băutură este DMT. Ea este o substanță puternic halucinogenă care duce la alterarea stării de conștiență.

Substanța psihoactivă are impact asupra undelor cerebrale

Cercetătorii de la Imperial College London, din Marea Britanie, și-au propus să afle mai multe despre ce se întâmplă, mai exact, în creier atunci când conștiența este afectată de o astfel de substanță.

Investigatorii au recrutat 13 voluntari (6 femei și 7 bărbați), cu vârsta medie de 34,4 ani, care au fost de acord să ia doze controlate de DMT, în timp ce autorii studiului le înregistrau activitatea electrică a creierului cu ajutorul electroencefalogramei (EEG).

Analizând apoi rezultatele obținute în urma EEG, echipa de oameni de știință a descoperit că DMT a avut un impact semnificativ asupra activității electrice a creierului în timpul stării de veghe. Mai exact, participanții cărora li s-a administrat DMT injectabil au înregistrat scăderi clare ale undelor alfa, acele unde cerebrale care sunt, de regulă, cele mai prezente atunci când oamenii sunt relaxați și în stare de veghe.

Mai mult, cercetătorii au observat o creștere în intensitate a undelor theta, undele cerebrale pe care experții le asociază cu starea de visare, chiar dacă acest lucru a avut loc pe o perioadă scurtă de timp.

Activitatea cerebrală a persoanelor care au primit dozele de DMT a devenit mai haotică, într-o manieră similară cu ceea ce se întâmplă la nivelul creierului în timpul unei anestezii generale sau în stările de somn profund.

Ayahuasca ar putea fi folosită în obținerea unor medicamente

Un articol din 2016 din publicația „The New Yorker” amintea că principala substanță psihoactivă din infuzia numită ayahuasca este ilegală în SUA încă din anul 1970, de când a fost listată în documentul „Controlled Substances Act”. Cu toate acestea, în articolul din 2016 era citată Leanna Standish, o cercetătoare de la University of Washington School of Medicine.

Aceasta este și director medical la un centru de cercetare în domeniul oncologiei (Bastyr Integrative Oncology Research Center) și aplicase la momentul acela pentru a obține permisiunea din partea FDA de a efectua un trial clinic de fază 1 în privința acestui drog. Leanna Standish credea că drogul ayahuasca ar putea fi folosit în tratamentele pentru cancer și boala Parkinson. Cercetătoarea era convinsă că ayahuasca „va schimba fața medicinei occidentale”.

În prezent, majoritatea oamenilor consumă ayahuasca în SUA (recent, s-a dovedit că și unele persoane din România au consumat infuzia) în mici „ceremonii”, conduse de un șaman.

Experiență similară cu o „intervenție terapeutică”

Ce trebuie să reținem este că ayahuasca este un amestec de plante psihedelice despre care se crede că își are originea în rândul triburilor amazoniene, care au folosit această fiertură vreme de sute de ani, însă pe lângă aceste triburi, în unele țări se folosește infuzia ca drog, în cadrul unor ceremonii.

Dr. Will Lawn, de la University College London din UK, și colegii săi subliniază, conform Medical News Today, că „starea psihedelică indusă de ayahuasca adeseori îi face pe consumatorii substanței să reflecteze asupra unor teme personale și asupra unor amintiri și produce sentimente intense. Aceste efecte sunt extrem de prețuite de consumatorii de ayahuasca, cei care caracterizează experiența obținută în urma acestui drog ca fiind similară cu o intervenție psihoterapeutică”.

Important!

DMT sau N, N-dimetiltriptamina este un drog halucinogenic care se găsește în mod natural în multe plante. Dimetiltriptamina mai este numită și „molecula spiritului” datorită experienței psihedelice intense pe care o oferă. În plus, substanța este clasificată ca drog de clasă 1 în SUA, ceea ce înseamnă că „nu are în prezent o utilizare medicală acceptată și are un potențial mare de a duce la abuz”.


Notă autor:

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe