Newsflash
Știri

Care este intenția de vaccinare a românilor împotriva COVID-19

de Florentina Ionescu - oct. 12 2021
Care este intenția de vaccinare a românilor împotriva COVID-19

Un studiu realizat de Reveal Marketing Research la nivel național arată care sunt în prezent convingerile românilor despre vaccinarea anti-COVID-19.

Cercetarea arată că, în ultimele luni, a crescut intenția de vaccinare în rândul românilor. Acest studiu a fost realizat la începutul lunii octombrie 2021 și indică faptul că intenția de vaccinare a crescut, astfel că: 40% dintre români declară că intenționează să se vaccineze. 

perceptii romani vaccinare anti covid-19
Fotografie creată de Alena Shekhovtcova, de la Pexels

Intenția de vaccinare e mai mare față de ianuarie 2021, când aceeași companie de cercetare de piață a realizat un studiu care a arătat că doar 36% dintre români erau ferm hotărâți să se vaccineze, potrivit unui comunicat transmis redacției. 

intentia de vaccinare

La nivel național, șase din zece români nu intenționează să se vaccineze, aceste persoane provenind în special din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani (68%).

Similar cu datele din ianuarie 2021, femeile declară că nu se vor vaccina, un procent mai mare dintre acestea refuzând mai degrabă din cauza reacțiilor adverse (57% față de 47% pentru bărbați), în timp ce în rândul bărbaților intenția de vaccinare este mult mai mare (43% pentru bărbați față de 40% pentru femei), arată sursa citată.

Convingeri anti-vaccinare

Românii cred că: “Este mai bine să te imunizezi” (15%). De altfel, incertitudinea la nivel național planează asupra eficienței (46%), siguranței (58%) și reacțiilor adverse (53%) asociate vaccinului: „Mi-e teamă de reacțiile adverse”/„Nu cred în eficiența lui”/„Nu cred că este testat suficient”. 

de ce au ales romanii sa se vaccineze

De asemenea, afirmații de genul “Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și respectiv „Am avut deja coronavirus” au fost agreate de peste 10% din populație (în special de către persoanele cu vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani, precum și de către cei cu venit mare – 40%). Pe de altă parte, doi din zece români rezonează cu aceste afirmații – în special cei proveniți din mediul rural. 

convingeri anti vaccinare

Convingeri pro-vaccinare

Românii care au ales să se vaccineze declară că au făcut acest lucru pentru că nu vor să se îmbolnăvească (64%).

„Observăm că dintre toate segmentele, respondenții cu vârsta peste 55 de ani s-au vaccinat (70%), motivul invocat pentru aceasta fiind vârsta. Din punct de vedere al educației, cei care s-au vaccinat pentru a evita îmbolnăvirea sunt în proporție de 66% din mediul rural”, arată reprezentanții companiei de cercetare de piață.

Al doilea motiv pentru care românii au ales să se vaccineze este dorința de a-i proteja pe ceilalți – 60% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 70%.

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – constituie alt motiv important care i-a determinat pe români să se vaccineze. 53% dintre români au menționat acest motiv.

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește motivația de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de 5 din 10 români (50%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – o treime dintre români (32%) și călătoriile în străinătate – 28%.

Eșantion

Studiul acesta este finanțat și dezvoltat exclusiv de Reveal Marketing Research și nu implică punctul de vedere al guvernului sau companiilor farmaceutice. Metodologie: 1.012 interviuri CAWI (colectare online), eșantion reprezentativ la nivel național urban+rural, cu vârsta peste 18 ani, utilizatori online. Perioada de colectare: 6-10 octombrie 2021.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe