Newsflash
Știri

Capitole în discuţie

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 27 2012
Capitole în discuţie
   La 2 august a.c., în Capitală, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, a discutat despre capitolele din proiectul de lege a sănătăţii care necesită modificări în urma dezbate­rilor şi consultărilor cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, profesionişti din sistem, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguverna­mentale. Acestea sunt: modul de organi­zare a spitalelor, asigurările de sănătate, asistenţa medicală primară, calitatea serviciilor medicale, răspunderea civilă – malpraxisul, corelarea legislaţiei româneşti cu cea europeană în domenii precum farmacovigilenţa, transplantul de organe.
   În ceea ce priveşte sistemul de asi­gurări, soluţia e transformarea din instituţie publică rigidă, hipercentralizată, dominată de CNAS, într-o structură asociativă de tip mutual. Trebuie stabilit modul în care se asigură conducerea acestor societăţi mutuale de asigurări. Cerinţele particulare la dezbateri au fost: existenţa unui sistem de asigurări în care asiguraţii să poată controla modul de cheltuire a banilor, desfiin­ţarea monopolului CNAS, posibi­litatea alegerii asiguratorului de către asi­gurat, respectarea principiului obligativităţii plăţii la asigurarea de bază de către toţi asiguraţii. Rezolvarea – CNAS se reorganizează în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS), iar casele judeţene – în case teritoriale organizate ca societăţi mutuale de asigurări. În ceea ce priveşte Fondul de asigurări de sănă­tate, există două varian­te: să se înfiinţeze un sistem propriu de co­lec­tare sau să fie colec­tat de ANAF, într-un cont separat, printr-o lege specială. Baza de colectare va creşte prin contribuţia persoanelor asigurate pentru coasi­guraţi, a bugetului de stat şi a bugetului autori­tăţilor publice locale pentru alte categorii scutite. S-a discutat şi de­spre obiectivele co­plăţii: să limiteze cere­rile de excesive sau nejustificate de servicii medicale şi a riscului raportărilor false a acestora.
   Discuţiile privind conţinutul pachetului de bază de servicii de sănătate continuă. Există varianta ca serviciile accesibile să fie achiziţionate cu bani, iar cele scumpe – asigurate. Adică riscul major financiar să fie acoperit prin pachetul de bază, riscul major medical şi minor financiar – prin pa­chetul social, iar restul serviciilor – prin pachetul facultativ. Spitalele nu vor mai fi supuse legislaţiei instituţiilor bugetare, ci vor beneficia de autoguvernare, autonomie financiară şi managerială. Se prevede construirea unei reţele strategice de spitale, în administrarea Ministerului Sănă­tăţii, precum şi posibilitatea ca universi­tăţile de medicină şi farmacie să admi­nistreze spitale. Va fi posibilă activitatea în parteneriat public-privat şi desfăşurarea activităţii private în unităţi publice. Remunerarea persona­lului medical se va face în funcţie de perfor­manţă.
   Medicina de familie are două componente: medi­cina omului să­nătos (la acest capitol medicii de familie având datoria să cunoască expunerea la factori de risc a celor în­scrişi pe listă, să depisteze semnele de boală şi să scadă rata de progresie a bolilor cronice) şi îngrijirile de sănătate. Este necesară responsabilizarea medicilor de familie, pentru ca aceştia să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor.
   La nivelul MS se va înfiinţa Agenţia Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, având printre atribuţii elabo­rarea standardelor de calitate a serviciilor medicale, implementarea mecanismelor de evaluare a tehnologiilor medicale, evaluarea externă a calităţii serviciilor medicale, a furnizorilor de servicii de sănătate şi a practicii profesionale.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe