Newsflash
Știri

Campanie de informare privind carența de fier

de L. Budin - nov. 27 2023
Campanie de informare privind carența de fier

În urma demersurilor ASPIIR, pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale pot beneficia mai ușor de tratamentul cu fier perfuzabil.

Cu ocazia Zilei Mondiale de conștientizare a Carenței de Fier, marcată în fiecare an la nivel mondial în data de 26 noiembrie, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH), Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) și Grupul de lucru GastRo al Medicilor de Familie (GastRo SNMF), au continuat campania de informare „Fier Alert!”

Campania are ca obiectiv educarea pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) privind la carența de fier și soluțiile de tratament de care pot beneficia, se arată într-un comunicat. 

O treime din populația lumii este afectată de carența de fier, care are un impact important asupra funcționării întregului corp, inclusiv la nivel cognitiv. Deficitul de fier este frecvent asociat cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII), circa 36%-76% dintre pacienții cu BII dezvoltând anemie feriprivă.

În fiecare an derulăm campanii de informare cu privire la carența de fier, iar anul acesta avem un motiv în plus: să comunicăm pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale că pot avea mai ușor acces la tratamentul cu fier perfuzabil, în regim de internare de zi. Ne bucurăm că demersurile noastre către autorități au, începând din iulie 2023, un rezultat concret în beneficiul pacienților pe care îi reprezentăm”, a declarat Isabella Grosu, Președinte ASPIIR. 

Din data de 1 iulie 2023, fierul perfuzabil poate fi administrat pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale și în regim de internare de zi, conform noului Contractului Cadru care reglementează condițiile asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. 

Acțiunile derulate de ASPIIR în această perioadă sunt evenimente online pentru pacienți, emisiuni live la radio-uri cu audiență crescută, distribuirea de materiale informative printate sau video pentru înțelegerea de către pacienți si de către publicul larg a anemiei și a carenței de fier.

Carența de fier poate afecta semnificativ calitatea vieții unei persoane, de aceea este important să mergem la medic în cazul în care avem simptome precum oboseală, intoleranță la frig, anxietate, pierderea părului, paloare etc. Bolile gastrointestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și la femei post-menopauză. În rândul pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă”, a declarat dr. Ligia Moșneaga, medic primar Medicină de Familie, medic specialist Gastroenterologie. 

Cel mai frecvent deficit de microelement din lume este deficitul de fier, iar în privința pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale, lucrurile devin și mai complicate, a subliniat dr. Iulia Țincu, medic primar Gastroenterologie pediatrică. 

La debutul unei Boli Inflamatorii Intestinale, la pacienții pediatrici, până la 75% dintre ei au anemie. Chiar și după un an de tratament, 45-50% rămân în continuare deficitari în zona de rezerve de fier”, a adăugat dr. Iulia Țincu. 

Nivelul optim de fier din organism variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex și starea de sănătate, iar în mod normal, există un echilibru sănătos între aportul de fier și cantitatea de care are nevoie corpul tău. Disponibilitatea redusă a fierului în organism compromite parțial funcțiile creierului și ale mușchilor, ducând la oboseală. În unele cazuri, rezervele de fier pot fi epuizate, iar corpul nu mai are suficient fier pentru a produce hemoglobină pentru celule roșii. Acest stadiu mai grav al carenței de fier este numit anemie feriprivă.

Principalele cauze ale carenței de fier sunt lipsa fierului în alimentaţie (de exemplu, în regimurile vegane şi vegetariene), pierderile de sânge (de exemplu, în timpul menstruației ambundente), malabsorbţia, necesarul crescut (de exemplu, în perioada  sarcinii), inflamaţia din organism (de exemplu, în cazul persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale). De asemenea, carența de fier afectează și pacienții cu insuficiență cardiacă cronică cu o incidență de 37-61% și pacienții cu boală cronică de rinichi cu o incidență 24-85%. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe