Newsflash
OPINII

Brăţara de identificare a pacienţilor

Brăţara de identificare a pacienţilor

O simplă bandă de hârtie de tip braţară aplicată fiecărui bolnav pe încheietura mâinii, la internarea în spital, poate reduce semnificativ riscurile la care acesta poate fi expus pe durata spitalizării.

        Brăţările pentru pacienţi au fost create astfel încât personalul spitalului să-i poată identifica corect și să le ofere îngrijiri personalizate. Astfel, se asigură și o reducere a riscurilor de siguranţă la care sunt supuși bolnavii. Brăţările oferă personalului medical informaţii esenţiale despre pacient. În multe ţări, persoanele cu cerinţe specifice pot fi nevoite să poarte o bandă colorată, astfel încât personalul să poată identifica cu ușurinţă acest lucru.

        Brăţări de diferite culori indică anumite riscuri ale bolnavului: risc de cădere, confuzie, refuzul pentru transfuzii de sânge, alergiile, pacienţii care nu doresc să fie resuscitaţi. Să nu uităm că și în secţiile de Neonatologie se folosesc brăţări de culoare roz sau albastru, în funcţie de sexul copilului, pe care sunt trecute următoarele informaţii: nume, greutate, lungime, data și ora nașterii, numărul din registrul de naștere.

O constantă importantă

        În general, spitalele, inclusiv cele de la noi, au un sistem funcţional de identificare a pacientului, bazat pe elemente precum: numele și prenumele acestuia, CNP-ul și brăţara de identificare. Brăţările pot fi de diferite culori: albe, verzi, roșii, roz, albastre și au pe ele un cod de bare atribuit pacientului în momentul înregistrării.

        Identificarea corectă a persoanei îngrijite rămâne o constantă importantă pe toată durata acordării asistenţei medicale: de la internare la recoltarea de probe biologice și efectuarea de analize medicale sau realizarea de manevre intervenţionale. Personalul medical este instruit să verifice de fiecare dată identificarea pacientului, utilizând în mod constant elementele de identificare.

        Medicii și asistentele care urmează să efectueze o procedură de investigaţie sau un tratament medicamentos vor pregăti pacientul și/sau tratamentul conform indicaţiei. Iar înainte de efectuare/administrare se vor verifica elementele de identificare asociate bolnavului. Astfel, cadrul medical va identifica persoana căreia dorește să îi administreze tratamentul și va evita o eventuală confuzie cu un alt pacient.

Nerespectarea regulilor are consecinţe

        Nerespectarea acestei reguli a dus de multe ori la evenimente adverse care au afectat bolnavii: transfuzii de sânge administrate greșit, pacienţi operaţi deși nu aveau indicaţie. În consecinţă, folosirea brăţărilor pentru pacienţi în spitale prezintă multiple beneficii. Multe verificări manuale sunt eliminate și procesele sunt accelerate, iar utilizarea datelor și auditul se îmbunătăţesc. În general, experienţa pacientului este net îmbunătăţită.

        La final, să aruncăm o privire și asupra Obiectivelor internaţionale de siguranţă a pacientului potrivit JCI (Joint Comission International). Promovate încă din 2017, ele sunt astăzi mai actuale ca oricând. 

Acestea sunt:

  • Identificarea corectă a pacienţilor
  • Îmbunătăţirea comunicării
  • Îmbunătăţirea siguranţei medicamentelor
  • Asigurarea unui act medical chirurgical sigur
  • Reducerea riscului de infecţii asociate asistenţei medicale
  • Reducerea riscului de vătămare a pacientului ca urmare a căderilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe