Newsflash

Monica TELEMAN


SUPRAVEGHEREA BOLILOR INFECŢIOASE

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - oct. 29, 2010

   Istoria umanităţii atestă prezenţa continuă a bolilor infecţioase de-a lungul evoluţiei speciei umane, sub semnul riscurilor schimbătoare în funcţie de agenţii patogeni cunoscuţi, de cei care se modifică prin adaptare şi de cei nou apăruţi.
   Arsenalul chimioterapeutic şi antibiotic, imunizările active împotriva bolilor infecţioase prevenite prin vaccinare au indus în populaţie o falsă siguranţă, că bolile infecţioase şi transmisibile ar fi controlate. Deceniile recente au demonstrat greşeala acestei atitudini, exemple nenumărate (HIV/SIDA, malaria, tuberculoza, rezistenţa la agenţi cu acţiune antiinfecţioasă etc.) contribuind la recunoaşterea faptului că bolile infecţioase rămân principala cauză de morbiditate şi a doua cauză de deces, în lume. (...)

SUPRAVEGHEREA EPIDEMIOLOGICĂ A TOXIINFECŢIILOR ALIMENTARE

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - iul. 2, 2010

   Toxiinfecţiile alimentare reprezintă o problemă globală de sănătate publică. Determinate de peste 250 de patogeni cauzali, bacterii, virusuri şi paraziţi, toxiinfecţiile alimentare se manifestă printr-o simptomatologie comună care nu oferă posibilitatea diagnosticului etiologic; vomele şi diareea sunt nelipsite, insuficiente însă în a constitui un sindrom clinic care să poată fi atribuit tuturor toxiinfecţiilor alimentare.
   Supravegherea presupune deci cunoaşterea caracteristicilor fiecărui agent patogen, pentru a judeca contribuţia epidemiologică a alimentelor contaminate.(...)

 

Supravegherea bolilor transmisibile în emergenţe complexe

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - mai 21, 2010

  Noţiunea de emergenţă complexă se referă la situaţii de război, conflicte civile grave, caracterizate prin foamete, deplasări masive de populaţie şi creşterea în exces a morbidităţii şi mortalităţii; sunt afectaţi cu precădere civilii, în proporţie de peste 70%.
  În faza de început a emergenţei predomină boala diareică (inclusiv holera şi dizenteria bacilară), infecţiile respiratorii acute, rujeola, malaria (în zonele endemice). Uneori, pot apărea şi epidemii de tuberculoză, meningită, hepatită E etc. Apariţia şi extinderea epidemiilor este nelipsită în regiunile sărace ale globului. În asemenea situaţii, capacitatea de a susţine viaţa şi condiţiile de trai este deseori ameninţată de factorul politic şi de violenţă. (...)

Supravegherea în bolile transmisibile ce se previn prin vaccinare

de Monica TELEMAN - mai 7, 2010

   Rezultatele cu totul şi cu totul deosebite ale imunizărilor active au acreditat convingerea după care vaccinările rămân cel mai convenabil instrument de prevenţie, ori de câte ori se respectă condiţiile privitoare la siguranţa, imunogenitatea vaccinurilor şi la întocmirea judicioasă a programelor de vaccinare.            
   Introducerea unui nou vaccin presupune evaluarea costurilor, identificarea grupelor de risc, logistica şi strategia necesare; nelipsită din orice program, supravegherea – monitorizarea performanţelor vizează acoperirea vaccinală până la 100%, identificarea indivizilor susceptibili omişi de la vaccinare, ca şi semnalarea focarelor epidemice. (...)

Reguli internaţionale în domeniul controlului bolilor transmisibile

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - mar. 12, 2010

    Răspunsul la ameninţarea epidemică/pandemică a bolilor infecţioase transmisibile s-a născut din convenţiile internaţionale, care datează din a doua jumătate a secolului XIX şi prima jumătate a secolului XX, iniţiate de instituţii ca Biroul Sanitar Panamerican, Oficiul Internaţional de Igienă Publică şi Organizaţia Sanitară a Ligii Naţiunilor, care au stabilit funcţiile ce trebuiau coordonate, obligaţiile limitate de notificare şi supravegherea unor boli infecţioase. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe