Newsflash
OPINII

O viață pentru istoria medicinei

de Prof. dr. Octavian BUDA - sept. 22 2017
O viață pentru istoria medicinei

     Societatea Română de Istoria Medicinei anunță cu profund regret vestea trecerii în neființă, la 11 septembrie 2017, a dr. Gheorghe Brătescu, figură marcantă a istoriei medicinei românești, membru titular al Academiei de Științe Medicale. Distins intelectual și un promotor neobosit al iatroistoriei, s-a născut la 16 iunie 1922, la Vălenii de Munte. Urmează Facultatea de Medicină din București (1941–1947) și ajunge extern prin concurs al spitalelor bucureștene (1944–1946). Din 1953, devine șeful Laboratorului de istoria medicinei din cadrul Centrului de organizare a ocrotirii sănătății și istoria medicinei (COOSIM), apoi ocupă funcția de cercetător științific principal în cadrul secției de istoria medicinei din Institutul de Igienă și Sănătate Publică (1959–1962, 1969-1986). În 1960 a obținut titlul de medic primar de sănătate publică, iar în 1966, la Cluj, pe cel de doctor în științele medicale, specialitatea istoria medicinei, îndrumătorul său la pregătirea doctoratului fiind profesorul Valeriu L. Bologa. A fost distins cu numeroase diplome de excelență pentru întreaga activitate din partea Societății Române de Istoria Medicinei și a făcut parte din numeroase societăți academice medicale naționale și internaționale. În cadrul Societății Române de Istoria Medicinii a fost membru al comitetului de conducere de la reînființarea acesteia (în 1961, cu întrerupere în perioada îndepărtării din postul de cercetător științific), vicepreședinte al comitetului național și președinte al comitetului din București (1977–1986).

     O esențială și amplă operă scrisă l-a consacrat pe Gheorghe Brătescu ca un nume de referință în istoria medicinei de la noi, cu recunoaștere pe plan internațional. Zeci de cărți publicate ca unic autor sau în colaborare, volume de referință editate, peste 200 de articole reprezintă astăzi o lectură obligatorie în inițierea în domeniul istoriei medicinei românești, pentru a spicui doar câteva titluri: Hipocratismul de-a lungul secolelor, 1968; Etica medicală, 1969; Sănătatea Bucureștilor (1862–1944), 1970; Tinerețea lui Carol Davila, 1979; Grija pentru sănătate – primele tipărituri de interes medical în limba română (1581–1820), 1988; Miracolul grec în medicină: hipocratismul, 1992; Freud și psihanaliza în România, 1994; Către sănătatea perfectă – o istorie a utopismului medical, 1999; Ce-a fost să fie. Notații autobiografice. 2003; Doctorul Iacob Felix, savantul și înfăptuitorul, 2004; G. Brătescu și M. Lucian: epidemiile de-a lungul timpurilor, 1968; N. Vătămanu și G. Brătescu: o istorie a medicinei, 1975; G. Brătescu și K. Fabritius: Biological and Medical Sciences in Romania, 1989. A tipărit, între 1957 și 1985, nouăsprezece volume colective de studii și cercetări medico-istorice cu colaboratori de marcă din țară și străinătate.
     Mai presus însă chiar și de exemplara îndeplinire a îndatoririlor ce-i reveneau în exercitarea acestor activități savante, Gheorghe Brătescu a fost un mentor fără egal tuturor celor care l-au cunoscut, un reper de consecvență erudită pe cât de discretă, pe atât de elegantă, un exemplu viu de modestie, rafinament cultural și, mai ales, de dragoste pentru istoria medicinei, care l-a animat întreaga viață. Pentru toți cei care au avut onoarea și bucuria de a-l cunoaște, dr. Gheorghe Brătescu va rămâne mereu în amintire ca un model de intelectual desăvârșit. Societatea Română de Istoria Medicinei (SRIM) transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe