Newsflash
OPINII

Clasic și contemporan în istoria medicinii

de Prof. dr. Octavian BUDA - dec. 28 2015
Clasic și contemporan în istoria medicinii
     Valența istorică a medicinii este adeseori ignorată într-o epocă în care se încearcă din răsputeri supratehnologizarea acesteia, într-un hic et nunc continuu, însă nimeni nu va putea vreodată să vorbească despre medicină în afara acestei dimensiuni fundamentale, care este evoluția ei istorică, odată cu cea a umanității însăși.
     Carteaprof. Radu Iftimovici, distins virusolog, iatro-istoriograf, scriitor și dramaturg, recuperează, cu har și expertiză, dimensiunea istorică și socio-culturală a medicinii în două volume enciclopedice, Istoria universală a medicinei și farmaciei, apărute recent la Editura Academiei Române, într-o ediție revăzută și adaugită.
     Autorul stabilește, în cadrul unui cuprins sistematic, dimensiunea demersului său și deschide drumul spre reconstrucția ideatică a drumului străbătut pas cu pas de medicină, alături de societatea umană, până la delimitarea științifică și pragmatică de astăzi, extrem de diversă. Meritul autorului este cu atât mai mare cu cât el ne oferă o istorie fundamentală, punând cititorul contemporan în contact cu o lume poate puțin cunoscută chiar și medicilor, dar necesară pentru devenirea intelectuală a celor pasionați de istoria științei. Aici avem de-a face cu un tablou panoramic în care nu descoperim doar savanți și profesioniști de elită, ci și o lume și o istorie fascinante. Cartea se structurează în numeroase secțiuni care ne poartă printr-un periplu deopotrivă științific și cultural, pornind de la preistorie și medicina din Antichitate, trecând prin Evul Mediu, Renaștere, Iluminism și până la contemporaneitatea secolului XXI. Această amplă frescă este cu atât mai pregnantă cu cât ea este completată de o bogată iconografie alcătuită din peste 2.000 de portrete și imagini, iar în final este inclus un capitol care prezintă premiile Nobel pentru medicină din 1901 până în 2014. Este remarcabil talentul autorului de a îmbina fragmente și părți într-un întreg care descrie inedita imagine a istoriei medicinii universale, văzută caleidoscopic și comparatist, din unghiurile diferitelor specialități medicale și farmaceutice care s-au constituit de-a lungul timpului. Este un travaliu istoric și arhivistic masiv, cu o selecție pe domenii foarte exactă, cu un aparat critic și bibliografie absolut exhaustive – peste 3.500 de referințe distribuite la capitole, note și o bibliografie generală medico-istorică extrem de utilă.
     Efortul prof. Iftimovici se înscrie astfel într-un curent editorial internațional, alături de lucrări enciclopedice de talia unei The Cambridge Illustrated History of Medicine, reeditată la Cambridge în 2001 de britanicul Roy Porter (1946–2002) sau cu cea a lui Albert Lyons și Joseph Petrucelli, doctori la Mount Sinai School of Medicine, din New York, cu a lor istorie a medicinii de la sfârșitul anilor ’90.
     „Deși textul se adresează prioritar specialiștilor”, scrie Radu Iftimovici în preambul, „orice cititor dornic să urmărească ascensiunea intelectuală a lui Homo sapiens sapiens - din negurile istoriei până la porțile mileniului trei, poate să culeagă din aceste pagini informații, idei și interferențe cu ispititoarea umanistică“.
     Radu Iftimovici a fost distins cu premiul Kalinga al UNESCO pentru istoria și popularizarea științei, înmânat la Paris, pe 28 octombrie 1991, de Federico Mayor, președintele UNESCO. Este primul din Europa de Est care a primit acest premiu internațional, printre laureații de-a lungul timpului numărându-se premianți Nobel precum Louis de Broglie, Konrad Lorenz, Karl von Frisch, Bertrand Russell, Nikolay Gennadiyevich Basov, Sir Peter Brian Medawar, George Porter, savanți precum George Gamow, Julian Huxley, Jean Rostand, Sir David Attenborough etc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe