Newsflash
Internaționale

AstraZeneca a produs un anticorp care previne și tratează COVID-19

de Florentina Ionescu - oct. 12 2021
AstraZeneca a produs un anticorp care previne și tratează COVID-19

Un medicament al companiei AstraZeneca, AZD7442, a redus riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19 sau riscul de deces în cadrul unui studiu clinic de fază 3.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei AstraZeneca, publicat în 11 octombrie, AZD7442 este singura combinație de anticorpi cu acțiune îndelungată care a arătat că previne și tratează COVID-19. 

anticorp injectabil astrazeneca impotriva covid-19 studiu clinic
Fotografie creată de Thirdman, de la Pexels

Rezultatele pozitive, de nivel înalt, care provin din studiul clinic de fază 3 TACKLE au arătat că AZD7442 de la AstraZeneca, o combinație de anticorpi cu acțiune îndelungată, a avut o reducere semnificativă din punct de vedere statistic atât în ceea ce privește formele severe de COVID-19, cât și prevenirea decesului, în comparație cu placebo, la pacienți care nu erau spitalizați, cu forme simptomatice, ușoare spre moderate, de COVID-19.

În total, 90% dintre participanții înrolați în acest studiu proveneau din populații aflate la risc înalt de progresie spre forme severe de COVID-19, fiind incluși aici și acei pacienți cu comorbidități.

Studiul clinic a înregistrat rezultate bune, cu o doză de 600 mg de AZD7442 administrată prin injecție intramusculară, reducând astfel riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19 sau riscul de deces (indiferent de cauză) cu până la 50%, în comparație cu placebo, la pacienții care nu erau internați în spital, care au fost simptomatici vreme de șapte zile sau mai puțin de șapte zile.

Într-o analiză a participanților care au primit acest tratament în decurs de cinci zile de la debutul simptomelor, AZD7442 a redus riscul de a dezvolta formă severă de COVID-19 sau riscul de deces (indiferent de cauză) cu până la 67%, în comparație cu placebo.

AZD7442 este primul medicament din faza a treia a datelor obținute de oamenii de știință care demonstrează beneficii atât în profilaxia, cât și în tratamentul bolii COVID-19, și este ușor de administrat prin injecție intramusculară.

„Pentru că numărul cazurilor de infecții grave COVID-19 continuă să crească pe glob, există o nevoie semnificativă de a identifica noi terapii precum AZD7442, care pot fi folosite pentru a proteja populațiile vulnerabile de COVID-19 și care să poată ajuta la prevenirea progresiei spre o boală severă. Aceste rezultate pozitive arată că o doză convenabilă de AZD7442 administrată intramuscular ar putea îndeplini un rol important în combaterea acestei pandemii devastatoare”, a declarat Hugh Montgomery, profesor de Medicină în Terapie Intensivă la University College London și principalul investigator al studiului TACKLE.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe