Newsflash
Internaționale Știri

Prima pastilă împotriva febrei denga dă rezultate promiţătoare

de L. Budin - oct. 23 2023
Prima pastilă împotriva febrei denga dă rezultate promiţătoare

Noul medicament funcţionează prin blocarea acţiunii a două proteine virale, împiedicând replicarea virusului.

O pastilă dezvoltată de Johnson & Johnson pentru febra denga pare să ofere protecţie împotriva unei forme a virusului, în cadrul unui studiu de mică amploare realizat în SUA.

În prezent nu există niciun tratament specific pentru febra denga, au declarat reprezentanţii Johnson & Johnson (J&J), înaintea prezentării rezultatelor studiului la conferința anuală organizată de Societatea Americană de Medicină Tropicală şi Igienă la Chicago.

În testele pe oameni, cercetătorii au expus voluntari sănătoşi la acest patogen, pentru a testa un vaccin şi un tratament, precum şi pentru a înţelege mai bine boala, informează Reuters și Agerpres.

Febra denga, adeseori asimptomatică, este cunoscută şi sub numele de „febra oaselor rupte”, din cauza severității durerilor osoase şi articulare şi a spasmelor pe care unii dintre pacienţi pot să le experimenteze. Ea reprezintă de multă vreme un adevărat flagel în mare parte din Asia şi America Latină, unde cauzează milioane de infectări în fiecare an şi zeci de mii de decese, şi este posibil să se extindă în alte regiuni pe măsură ce schimbările climatice fac ca tot mai multe zone să devină ospitaliere pentru ţânţarii care o răspândesc, a declarat la începutul lunii octombrie Jeremy Farrar, cercetător-şef în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În testul clinic realizat în colaborare cu Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 10 voluntari au primit o doză mare a pastilei J&J timp de cinci zile înainte de a fi injectaţi cu o formă atenuată a virusului denga. Ei au continuat să ia pastila timp de 21 de zile după aceea.

Şase dintre cei 10 voluntari nu au prezentat nicio urmă detectabilă a virusului în sânge, după ce au fost expuşi la patogen, şi niciun semn că sistemul lor imunitar ar fi reacţionat la infecţia cu virusul în cele 85 de zile de monitorizare medicală.

Toţi cei cinci oameni din grupul placebo, care au fost şi ei injectaţi cu virusul denga, au prezentat semne detectabile ale virusului atunci când au fost testaţi. Participanţii la studiu au primit îngrijiri medicale standard din partea unor profesionişti din sectorul sanitar atunci când acest lucru a fost necesar, iar virusul utilizat a fost o versiune atenuată pentru a minimiza simptomele.

Aceste date preliminare pozitive vin în susținerea studiului clinic de fază 2, aflat în desfăşurare şi dedicat unei pastile create pentru a preveni cele patru tipuri diferite de febră denga care circulă în condiţii reale, în zonele în care boala este comună, au transmis reprezentanţii companiei J&J. Următorul pas va fi testarea pastilei ca formă de tratament.

Noul medicament funcționează prin blocarea acţiunii a două proteine virale, împiedicând replicarea virusului. Pastila a fost bine tolerată de toţi participanţii la studiu, a precizat compania J&J.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe