Newsflash
Știri

Aplicații care ar putea salva vieți în cazul unui cutremur

de Dorina Novac - mar. 4 2020
Aplicații care ar putea salva vieți în cazul unui cutremur

România are 15 aplicații care pot salva vieți în cazul unui cutremur, dezvoltate gratuit de specialiștii Civic Labs.

Potrivit unui comunicat de presă, 4,3 luni este durata estimată pentru curățarea orașului București după un seism major și 3.000 este numărul aproximativ de pompieri și personal SMURD care vor interveni în capitală în prima oră de la un seism major.

De asemenea, 2 dintre clădirile Universității București sunt încadrate în clase de risc seismic, iar 840 de imobile se află încadrate în primele trei clase de risc în capitală, multe dintre ele fiind clădiri de patrimoniu.

eveniment 1

Mai mult, în România, există 539 de experți tehnici atestați și 15 soluții tehnologice puse gratuit la dispoziția ONG-urilor pentru ameliorarea efectelor unui cutremur major de către Code for România prin programul Civic Labs.

Ieri a fost lansat raportul de cercetare „Mediu // Pregătire și răspuns în caz de seism”, an 1, și a fost al doilea eveniment cu acces public din seria de șase destinate lansării raportului primului an de studiu Civic Labs.

Acesta a concluzionat că proiectele elaborate ce au ca țintă principală pregătirea și răspunsul la un cutremur sunt direct influențate de tipul actorilor implicați (societate civilă, stat) dar și de finanțare (de la stat sau privat), și că asistăm la un progres notabil doar la nivelul Bucureștiului întrucât restul țării este în continuare tributară logistic cât și financiar vechilor cutume.

La final de an de cercetare și de incubare suntem bucuroși că putem spune că am descoperit o comunitate de organizații neguvernamentale coerente care colaborează cu succes, instituții publice deschise la dialog și am identificat 15 soluții digitale posibile, dintre care două au devenit deja realitate. Împreună, ne pregătim mai bine!”, a declara Olivia Vereha, co-fondator Code for Romania, Program Lead & UX Architect.

Evenimentul a avut ca subiect lansarea raportului „PREGĂTIRE ȘI RĂSPUNS ÎN CAZ DE SEISM / CIVIC LABS / MEDIU, An 1”, ce a avut drept rezultat identificarea a peste 20 de blocaje, dar și definirea a 15 soluții digitale implementabile în cel mai scurt timp. De asemenea, Code for Romania a anunțat noul segment de cercetare Civic Labs din domeniul Mediu pentru anul 2020-2021, Poluarea.

În cadrul evenimentului a fost lansată și aplicația Resource and Volunteer Management (RVM) dezvoltată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență cu sprijinul World Bank și Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR).

eveniment 2

RVM este un instrument de administrare de voluntari și resurse pe care le pune la dispoziție societatea civilă către Departamentul pentru Situații de Urgență în cazul unui seism major sau al unui alt dezastru natural.

Este un vis să avem o așa aplicație, sunt puține țări care au asta și este un lucru binevenit pentru orice comandant de intervenție. Va fi de foarte mare ajutor, le mulțumesc celor care au contribuit la realizarea ei,” a declarat dr. Raed Arafat secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe