Newsflash
Știri

Apel pentru o convieţuire mai bună cu bolile rare

de Cristina GHIOCA - mar. 3 2023
Apel pentru o convieţuire mai bună cu bolile rare

Persoanele cu boli rare au nevoie de oportunităţi sociale echitabile, îngrijiri medicale și acces la diagnostic și tratament, este mesajul transmis, anul acesta, de comunitatea internaţională, în contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Rare. Aceasta este marcată anual în ultima zi din luna februarie.

boli rare copy

Peste 1.000 de asociaţii de pacienţi din 74 de state au militat anul acesta pentru echitate, accesul la servicii de diagnostic și tratament și oportunităţi sociale pentru persoanele care trăiesc cu o boală rară, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică. La nivel mondial, aproximativ 300 de milioane de persoane trăiesc cu o boală rară, potrivit datelor publicate pe site-ul rarediseases.org. Acest număr reprezintă aproximativ 5% din populaţia lumii. În România, aproximativ un milion de oameni sunt afectaţi de bolile rare, potrivit estimărilor Alianţei Naţionale pentru Boli Rare România.

Cancerele rare nu sunt chiar atât de rare

Până în prezent au fost identificate peste 7.000 de boli rare. Dintre acestea, 72% sunt genetice, iar 70% debutează în copilărie, informează același site.

Sub umbrela bolilor rare sunt incluse și peste 200 de forme de cancere rare. Un raport publicat în European Journal of Cancer arăta că, la nivel european, incidenţa cancerelor rare este de mai puţin de 6 persoane/100.000 de locuitori. Mai precis, una din cinci forme de cancer se încadrează în categoria cancerelor rare. Alte studii publicate în The Lancet și în A Cancer Journal for Clinicians, în 2017, arătau că în cazul persoanelor cu cancere rare, șansa de supravieţuite la 5 ani este mai mică, în comparaţie cu persoanele diagnosticate cu neoplazii mai comune.

Ziua Internaţională a Bolilor Rare a fost marcată începând cu anul 2008, la iniţiativa Alianţei Europene a Asociaţiilor de Pacienţi cu Boli Rare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe