Newsflash
Știri

Apel din partea conducerii CMR: „În sistemul medical românesc există un deficit de personal”

de Florentina Ionescu - feb. 22 2021
Apel din partea conducerii CMR: „În sistemul medical românesc există un deficit de personal”

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, și prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, lansează în mod public o întrebare către toți factorii politici și un îndemn la acțiune pentru sănătatea românilor.

Cei doi președinți lansează o întrebare, în contextul incidentului de aseară de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Problemele din sănătate nu sunt probleme aferente doar acestei perioade. Sunt probleme cronice, de zeci de ani, atrag atenția prof. dr. Cătălina Poiană și prof. dr. Daniel Coriu. 

sistem sanitar romanesc deficit personal medical

Redăm mai jos mesajul integral al CMR și CMMB: 

„Cu toții am simțit aseară o sperietură îngrozitoare cu privire la incidentul de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Am ascultat declarațiile medicului manager, bazate pe declarațiile colegilor din spital care erau de gardă, și ne dăm seama cât de mare și de complexă este încărcătura mai ales la nivel psihologic, și nu numai, a personalului medical care lucrează în spitalele românești.

Este solicitant și implică o mare responsabilitate să îți desfășori activitatea de medic în general, dar trebuie să ne dăm seama cât de complicat este ca astăzi să lucrezi în spitale, să fii medic în spitale vechi, cu infrastructură depășită, să fii medic de gardă care, pe lângă răspunderea pe care o ai față de pacienți, trebuie să răspunzi și pentru minusurile unui sistem de sănătate care, de la Revoluție și până în prezent, nu a beneficiat de investiții majore, corecte, pentru o infrastructură adecvată.

Întrebăm public: Dacă echipamentele din spitale au nevoie de mentenanță periodică, medicii și echipele din unitățile medicale, mai ales din spitalele COVID unde activitatea a fost la foc continuu în ultimul an, de ce au nevoie?

Nu trebuie să uităm că în sistemul medical românesc există un deficit de personal, iar acest aspect trebuie urgent acoperit astfel încât să dăm posibilitatea medicilor să intre odihniți în activitatea lor și, bineînțeles, să se facă toate eforturile astăzi ca să nu se mai repete tragedii în sistemul medical din România, iar de mâine să începem construcții de spitale, în mod fizic și nu pe hârtie, care să beneficieze de circuite corecte la nivelul anilor pe care îi trăim.

Problemele din sănătate nu sunt probleme aferente doar acestei perioade. Sunt probleme cronice, de zeci de ani, și trebuie să ne gândim atât la medici, la personalul medical, dar și la pacienți și aparținătorii acestora, care trebuie să pășească cu încredere în unitățile medicale românești. Medicii și personalul medical trebuie să lucreze și pacienții să beneficieze de servicii medicale într-un mediu sigur”, se arată în mesajul transmis de prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, și de prof. dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe