Newsflash
Apariții editoriale

Școala din Salerno și medicina bazată pe dovezi

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 19 2017
Școala din Salerno și medicina bazată pe dovezi
 Conceptul de „prosperitate în excelență” reprezintă elementul definitoriu al conducerii Universității de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, un centru universitar recunoscut în Europa de nord-est pentru calitatea pregătirii medicale. Deși decretul pentru înființarea unei facultăți de medicină în limba română la Iași datează din 1 ianuarie 1851, universitatea a început să funcționeze abia în anul 1879. Istoria acestui centru academic de prestigiu este prezentată în revista RIVEméd (Recherches sur l’Identité, la Vocation et l’Education Médicale) într-un articol semnat de prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași.
Cancerul pulmonar este o boală des diagnosticată în zilele noastre. Deși etiologia acestui tip de cancer este cel mai adesea pusă pe seama tabagismului, în ultimul deceniu s-a observat o creștere a incidenței cancerului pulmonar la nefumători. Studiul prezentat de dr. Dragoș Spînu și studenta Diana Lefter prezintă posibilele corelații între evoluția și caracteristicile cancerului pulmonar non-microcelular și mutațiile genetice. Tehnicile NSG (Next-Generation Sequencing) sunt utilizate pentru studiul acestor anomalii genice. În urma studiului retrospectiv, derulat în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași, s-a evidențiat o corelație pozitivă între indicatorii de instabilitate genomică și valorile ECOG.
Prima școală de medicină, înființată la Salerno în Evul Mediu a învins prejudecăți, promovând femeile, multiculturalitatea, religia. Istoria și conceptele promovate în acea perioadă sunt prezentate de prof. dr. Dana Baran într-un articol extrem de interesant. În România, „Regimen Sanitas Salernitanum” (Regimul Sănătății al Școlii din Salerno sau Floarea medicinii), un poem dedicat practicii medicale, care descria reguli de igienă sau dietă a fost publicat în Transilvania, la Brașov, în anul 1696. Regulile acestei școli erau simple: raționamente bazate doar pe dovezi științifice, respectarea sănătății publice, a igienei și a dietei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe