Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Școala din Salerno și medicina bazată pe dovezi

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU miercuri, 19 iulie 2017
 Conceptul de „prosperitate în excelență” reprezintă elementul definitoriu al conducerii Universității de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, un centru universitar recunoscut în Europa de nord-est pentru calitatea pregătirii medicale. Deși decretul pentru înființarea unei facultăți de medicină în limba română la Iași datează din 1 ianuarie 1851, universitatea a început să funcționeze abia în anul 1879. Istoria acestui centru academic de prestigiu este prezentată în revista RIVEméd (Recherches sur l’Identité, la Vocation et l’Education Médicale) într-un articol semnat de prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași.
Cancerul pulmonar este o boală des diagnosticată în zilele noastre. Deși etiologia acestui tip de cancer este cel mai adesea pusă pe seama tabagismului, în ultimul deceniu s-a observat o creștere a incidenței cancerului pulmonar la nefumători. Studiul prezentat de dr. Dragoș Spînu și studenta Diana Lefter prezintă posibilele corelații între evoluția și caracteristicile cancerului pulmonar non-microcelular și mutațiile genetice. Tehnicile NSG (Next-Generation Sequencing) sunt utilizate pentru studiul acestor anomalii genice. În urma studiului retrospectiv, derulat în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași, s-a evidențiat o corelație pozitivă între indicatorii de instabilitate genomică și valorile ECOG.
Prima școală de medicină, înființată la Salerno în Evul Mediu a învins prejudecăți, promovând femeile, multiculturalitatea, religia. Istoria și conceptele promovate în acea perioadă sunt prezentate de prof. dr. Dana Baran într-un articol extrem de interesant. În România, „Regimen Sanitas Salernitanum” (Regimul Sănătății al Școlii din Salerno sau Floarea medicinii), un poem dedicat practicii medicale, care descria reguli de igienă sau dietă a fost publicat în Transilvania, la Brașov, în anul 1696. Regulile acestei școli erau simple: raționamente bazate doar pe dovezi științifice, respectarea sănătății publice, a igienei și a dietei.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.