Newsflash
Apariții editoriale

Incursiune în istoria medicinei timișorene

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - apr. 23 2021
Incursiune în istoria medicinei timișorene

Anul trecut, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a împlinit 75 de ani de existenţă, prilej pentru prof. dr. Ioan Romoșan să iniţieze un proiect gigantesc de redare a istoricului medicinei timișorene și bănăţene.

Accentul a fost pus pe facultăţile universităţii de medicină de pe malul Begăi. Deocamdată au apărut primele două volume: unul anul trecut, și al doilea în acest an.

        Volumul întâi este dedicat medicinei interne universitare, dar cu un excurs și în istoricul predecesorilor din epoca pre-universitară, iar volumul al doilea detaliază evoluţia specialităţilor medicale, inclusiv de pediatrie și stomatologie. Ambele au fost coordonate de Ioan Romoșan, dar sunt bazate pe contribuţiile numeroșilor universitari timișoreni.

coperta vol 1

Medicina internă universitară

        Primul volum este impresionant prin dimensiuni, dar și prin calitatea textului. Are peste 400 de pagini și numeroase ilustraţii. Coautori sunt profesorii: Gheorghe Băcanu, Nicolae Barbu, Iosif Ștefan Drăgulescu, Gheorghe Mihalaș, Sorin Ursoniu și Ioana Zosin, nume extrem de importante, cu contribuţii de referinţă, fiecare în domeniul său. Lor li se asociază peste 50 de alţi contribuitori timișoreni, dar și prof. dr. Ion Bruckner de la București, președintele Societăţii Române de Medicină Internă. După un cuvânt înainte conceput de rectorul actual al UMFT, prof. Octavian Creţu, și o prefaţă a coordonatorului acestui volum, urmează descrierea metodică a istoricului medicinei interne timișorene.

        Este abordat, desigur, criteriul cronologic și o etapizare decurgând din evoluţia instituţională: de la Institut – ca peste tot în RPR, la Universitate, și apoi la perioada actuală, de după 1995. Interesant este demersul de a include și informaţiile vechilor anuare universitare, care de mult nu au mai fost actualizate, cam nicăieri în universităţile noastre. Există și alte capitole de mare valoare, în special Galeria medicilor interniști timișoreni. Dar și capitolele cu caracter eseistic, despre relaţia maestru-discipol în definirea unei școli, precum și regretul că jurnalele universităţii timișorene s-au degradat sau au dispărut. Atlasul iconografic de la sfârșitul cărţii are o mare valoare documentară.

Istoria_vol2_editura_v2_coperta_cu_clape

Desprinse din Disciplina-mamă

        Volumul al doilea este chiar mai cuprinzător, având peste 500 de pagini, și este dedicat ramurilor desprinse din medicina internă. Aici au colaborat profesorii: Dorin Bratu, Constantin Ilie, Iosif Marincu, Emil Oteșteanu, Margit Șerban și, din nou, Sorin Ursoniu. Printre contribuitori întâlnim circa 60 de nume care dau garanţia valorii exhaustive a acestei lucrări. De data aceasta, sunt incluse și informaţii despre pediatrie și stomatologie. Acest volum este de asemenea documentat cu numeroase ilustraţii, unele foarte rare. Scrisul este elegant, iar aspectul grafic deosebit. Un avantaj îl reprezintă faptul că textul este bogat în vignete și cu aforisme, reflectând apetitul pentru cultură al profesorului Romoșan, el însuși autor de aforisme. Volumul se bazează pe o lungă listă de referinţe bibliografice.

        Așteptăm cu nerăbdare continuarea seriei deschise de profesorul Romoșan, cu volumele de discipline preclinice și cel de chirurgie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe