Newsflash
ACTUALITATE Cultură Știri

Analiza preferințelor de lectură, pe generații

de Florentina Ionescu - mai 19 2023
Analiza preferințelor de lectură, pe generații

O analiză realizată de Libris pe cele mai vândute 1.000 de titluri pe site, corelată cu vârstele cititorilor, indică faptul că toate generațiile își găsesc inspirație în titluri de beletristică.

Libris, librărie de referință pe piața din România, aniversează luna aceasta 32 de ani de la înființare. De-a lungul celor peste trei decenii, 1,3 milioane de cititori din 170 de țări au cumpărat peste 22 milioane de cărți. În depozitul de 5.000 de mp al Libris, situat în Brașov, sunt găzduite permanent un milion de volume, care ajung la cititori de toate vârstele.

Ce preferă românii să citească

La împlinirea a 32 de ani de existență, cu trei generații de librari implicate activ în operațiunile zilnice, librăria a făcut o analiză în profunzime a preferințelor literare ale fiecărei generații de cititori. În prezent, pe Libris.ro sunt comandate anual peste 2,6 milioane de volume, livrate către mii de cititori. Cei mai mulți dintre aceștia se află în București, Cluj, Timișoara, Brașov. Dintre aceștia, circa 14% au vârste sub 25 de ani, reprezentând generația Z, 45% sunt Millennials (Gen Y), cu vârste între 25-44 de ani, 33% sunt cititori din generația X, cu vârste între 45 si 65 de ani, iar 8% sunt Baby Boomers și Silent Generation, cu peste 65 de ani, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. Generația Alpha, a celor mai mici cititori, este reprezentată indirect, prin achizițiile de carte pentru copii, care au fost analizate separat. 

„Echipa noastră a remarcat preferințele majore ale generațiilor de cititori, validate astăzi de analiza noastră calitativă la nivelul volumului de vânzări pe ultimii 3 ani. Evident că vorbim despre o analiză a datelor, deci concluziile relevă trenduri generale, care nu exclud interesele particulare de lectură pe care le poate avea publicul”, spune Laura Țeposu, CEO Libris.

Generația Y este interesată de literatura contemporană 

Astfel, analiza Libris pe cele mai vândute 1000 de titluri pe site, corelată cu vârstele cititorilor, indică faptul că toate generațiile își găsesc inspirație în titluri de beletristică. Din vasta categorie de Beletristică, generația Z citește preponderent Fantasy, Generația Y este interesată de literatura contemporană, Generația X are cea mai largă gamă de preferințe literare în materie de beletristică, deoarece aceștia apreciază atât romanele clasice contemporane, cât și cele science fiction, Generația Baby-Boomers este interesată de romane polițiste și thrillere, iar Silent Generation apreciază foarte mult literatura clasică. 

Biografiile sunt interesante pentru toate generațiile, cei mai tineri, gen Y și gen Z, aleg biografii ale oamenilor contemporani, din zona business, antreprenoriat, showbiz sau dezvoltare personală, în timp ce generațiile X și Baby Boomers aleg biografii ale clasicilor.

De asemenea, fiecare generație arată interes pentru titlurile cu relatări despre Auschwitz, interes crescut mai ales odată cu apariția unor bestselleruri internaționale transformate în filme de succes: 

Jurnalul Annei Frank- Anne Frank

Omul în căutarea sensului vieții- Viktor E. Frankl

Alegerea- Edith Eva Eger

Băiatul cu pijamale în dungi- John Boyne

Hoțul de cărți- Markus Zusak

Ce citește generația Z? 

Tinerii de astăzi sunt pasionați de Fantasy și vor noutățile imediat, arată analiza librăriei menționate. Generația Z este pasionată mai degrabă de lecturi Fantasy, atât în limba română, cât și în limba engleză. Aceștia se bucură de poveștile cu eroi tineri, aventuri fantastice și elemente supranaturale deoarece aceștia preferă să experimenteze diverse realități care stimulează creativitatea în profunzime.

Generația Z se remarcă drept o generație multiculturală, în care preferințele literare se întrepătrund, deoarece sunt genul de cititori interesați atât de titluri din categoriile self-help (sunt atenți la bunăstarea interioară), true crime, romance, romane grafice și young adult, cât și de serii Manga. Sunt mereu atrași de nou și conectați cu trenduri literare emergente și titluri care devin virale pe rețelele de socializare. 

De asemenea, cititorii din generația Z sunt și cei mai nerăbdători să descopere noutățile, adesea alegând achiziția cărților în limba engleză, chiar înainte de a fi disponibile traducerile. Interesul lor către volumele cu ecranizare, în special din Fantasy și Young Adult, este pronunțat, acestea devenind aproape întotdeauna bestsellere.

Odată cu dinamica cererii, categoria Carte în Engleză a crescut exponențial pe Libris în ultimii ani, iar în prezent pe site sunt listate aproape 1 milion de titluri în limba engleză. 

Titluri alese de generația Z în ultimii 3 ani:

Shadow and Bone. Shadow and Bone #1- Leigh Bardugo

Heartstopper Vol.4- Alice Oseman

Totul începe cu noi - Colleen Hoover

Sunt alta- Svetlana Cârstean

Focul viu- Stephen King

Sandman. Set 3 volume- Neil Gaiman

Millennials caută echilibru interior 

Potrivit analizei, cei din această generație vor să se dezvolte permanent și aleg lecturile „despre care vorbește toată lumea”. 

Generația Y (Millennials) cititorii din această generație sunt cei care au o rutină de lectură riguroasă, iar interesele acestora sunt diverse, deoarece sunt cei care preferă atât Ficțiunea (cu un interes crescut pentru literatura contemporană și cea clasică) cât și Non-Ficțiunea. Cărțile Manga se regăsesc și acestea printre titlurile alese de cititorii din Generația Y, deoarece aceștia își doresc foarte mult să-și lărgească preferințele și orizonturile literare. 

La fel ca cei din Generația Z, și cei din Generația Y aleg lecturi în limba engleză, în special cărțile Manga în engleză. Romanele și povestirile care abordează subiecte precum identitatea, relațiile interpersonale, tehnologia și schimbările sociale sunt apreciate în mod deosebit de cititorii din această generație. 

De asemenea, aceștia sunt cei mai pasionați și interesați de cunoașterea de sine, de lucrul cu sinele, de cunoașterea și vindecarea traumelor din copilărie, astfel că titlurile de dezvoltare personală sunt cele care reprezintă un mare interes pentru acești cititori. S-au remarcat aici volume extrem de populare, precum „Când corpul spune nu” (Gabor Mate), „Vindecarea copilului interior” (Stefanie Stahl), „Plânsul lui Nietzsche” (Irvin Yalom) sau „Privind Înăuntru” (Petronela Rotar).

Cititorii din Generația Y sunt interesați de dezvoltarea profesională

Cu spirit antreprenorial și orientați către stabilitate și angajamente pe termen lung, cititorii din Generația Y sunt interesați de dezvoltarea profesională, citind titluri din această categorie. Cărțile care oferă sfaturi practice, inspirație și strategii pentru succesul personal și profesional sunt atrăgătoare pentru Generația Y. Autori precum Yuval Harari cu “Sapiens”, Marc Aurelius cu „Gânduri către sine însuși”, Taleb sau Seth Godin se regăsesc permanent în topuri.

De asemenea, Generația Y își ia inspirație de lectură recreativă din cluburile de carte, din recomandările persoanelor publice și din media, precum și din volumele marcate ca Bestseller de New York Times. Titluri precum “Pacienta Tăcută” (Alex Michaelides), “Acolo unde cântă racii” (Delia Owens) sau “Din cer au căzut trei mere” (Narine Abgarian) au dominat topurile ultimilor ani.

Titluri alese de generația Y:

Când corpul spune nu- Gabor Mate

Vindecarea copilului interior- Stefanie Stahl

Din cer au căzut trei mere- Narine Abgarian

Normal People- Sally Rooney

Shino nu își poate spune numele- Oshimi Shuzo

Generația X și generațiile mature, un univers literar complex

Cititorii din Generațiile X, Baby-Boomers și Silent Generation își găsesc și ei momentele de relaxare prin poveștile de beletristică (atât literatură contemporană și clasică). Spre deosebire de cei din alte generații, aceștia sunt cei mai mult orientați către istorie, politică și titluri din categoriile științe umaniste și biografii, memorii, jurnale. Cu alte cuvinte, universul literar al acestor cititori este foarte vast, ei bucurându-se atât de ficțiune, cât și de non-ficțiune.  

Una din preferințe principale ale cititorilor din Generația X este lecturarea de romane polițiste și cărți thriller. Aceștia își mai găsesc inspirația și în cărți din categoria biografii, memorii și jurnale, scrise însă de autori contemporani. Se bucură de success atât scriitori români, cu relatări despre viața în comunism (Ioana Nicolaie, Gabriela Adameșteanu, Norman Manea, Lucian Boia, Veronica D. Niculescu, Adina Popescu, Matei Vișniec, Liliana Corobca, Dan Lungu), dar și internaționali, precum romanul autobiografic al lui Irvin Yalom “ O chestiune de moarte și de viață”.

Mai mult decât atât, mulți cititori din Generația X au crescut citind cărți science fiction și fantasy, iar aceste genuri continuă să prezinte interes pentru această generație, remarcându-se seriile Dune de Frank Herbert, titlurile de Isaac Asimov sau JRR Tolkien.

Titluri alese de generația X:

Anii- Annie Ernaux

Fundația. Seria Fundația. Vol.1- Isaac Asimov

Dune. Dune #1- Frank Herbert

Întuneric la amiază-Arhur Koestler

Shining- Stephen King

Baby-Boomers apreciază evenimentele politice și culturale

Cititorii din generația Baby-Boomers sunt și ei cei care apreciază o perspectivă personală asupra unor evenimente politice și culturale prin ochii celor care le-au trăit, fiind mai mult orientați către biografii și memorii care înglobează însă curente filosofice și care marchează evenimente istorice importante.

Titluri alese de Baby Boomers:

Mihai I, ultimul rege al românilor- Tatiana Niculescu

Gulag. O istorie- Anne Applebaum

Inteligența materiei. Ediție aniversară- Dumitru Constantin Dulcan.

Enigma la Mansardă - Rodica Ojog Brașoveanu

Zece negri mititei - Agatha Christie

Valorile tradiționale, apreciate de Silent Generation 

În Silent Generation găsim cititorii care apreciază cel mai mult valorile tradiționale și care au respect pentru autoritate. Cititorii din această generație citesc și ei beletristică, se relaxează prin lecturi clasice și preferă cărți cu povești bine construite, teme universale și personaje complexe (opere literare consacrate, romane clasice, poezie).

Născuți într-o perioadă istorică semnificativă ei au un interes și pentru cărțile care explorează acele vremuri și care le oferă o perspectivă asupra experiențelor și contextului istoric în care au trăit. Nichita Stănescu și F.M. Dostoievski se numără printre autorii preferați ai acestei generații, iar titlurile din colecția Regina Maria ori cărțile cu teme religioase, precum volumele Părintelui Necula, sunt atrăgătoare pentru acești cititori, ei apreciind moralitatea și etica. 

Ce înseamnă generația Alpha? 

Generația Alpha este reprezentată de generația mini-cititorilor, ale căror alegeri sunt ghidate de părinți și cadrele didactice. Cititorii din această generație se bucură de cărți cu ilustrații, serii de cărți populare precum Seria Harry Potter de J.K. Rowling, cărți interactive, povești educative care abordează subiecte precum știința, natura, istoria și diferite culturi, povești cu tâlc. 

De asemenea, autorii români contemporani precum Ioana Chicet Macoveiciuc, Alex Donovici sau Alec Blenche se bucură de o popularitate ridicată, depășind în anumite perioade autorii clasici români cu bibliografie obligatorie, precum Ion Creangă sau Mihai Sadoveanu, sau pe cei străini care semnează volume de referință în literatura universală precum Antoine de Saint Exupéry, Mark Twain, Jules Verne, Jill Tomlinson sau Margaret Wise Brown. 

Titluri pentru generația Alpha:

500 de adevăruri uimitoare și amuzante

Bufnița care se temea de întuneric- Jill Tomlinson

Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi- Nikolai Nosov

Povești ca să te iubești mai mult- Francesc Mirelles, Alex Rovira

Țup și influnențerii binelui- Alex Donovici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe