Newsflash
Internaționale

A patra doză de vaccin Pfizer reduce cu 78% rata mortalităţii provocate de COVID

de Dorina Novac - mar. 28 2022
A patra doză de vaccin Pfizer reduce cu 78% rata mortalităţii provocate de COVID

A patra doză de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer reduce cu circa 80% riscul de deces în urma infectării, potrivit unui studiu israelian.

Studiul a fost efectuat pe baza datelor referitoare la peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 100 de ani, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

vaccin pfizer

„În rândul receptorilor celei de-a patra doze de vaccin s-a observat o diminuare cu 78% a ratei mortalităţii cauzate de COVID-19, în comparaţie cu grupul nevaccinat cu a patra doză, adică cu grupul vaccinat cu a treia doză”, relevă studiul efectuat de Clalit, cel mai mare furnizor israelian de servicii de sănătate, împreună cu două centre academice din Israel.

Citește și: A patra doză de vaccin

Cercetarea a fost efectuată în perioada ianuarie-februarie, când varianta Omicron era deja dominantă în Israel.

În urma răspândirii acestei variante care este cea mai contagioasă, Israelul a început în ianuarie campania de vaccinare cu a patra doză în rândul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, până în prezent fiind vaccinate cu această doză în Israel peste 747.000 de persoane.

Israelul a reuşit astfel să menţină în rândul vârstnicilor o mortalitate redusă legată de COVID-19, dar autorităţile încep din nou să fie îngrijorate de o creştere a numărului infectărilor în ultimele săptămâni, după relaxarea restricţiilor la jumătatea lunii februarie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe