Newsflash
Industria farmaceutică

Medicament nou pentru afecțiuni respiratorii inflamatorii și obstructive

de Florentina Ionescu - dec. 8 2021
Medicament nou pentru afecțiuni respiratorii inflamatorii și obstructive

O companie farmaceutică lansează un nou medicament pentru afecțiuni respiratorii inflamatorii și obstructive care reduce spitalizările și riscul de deces.

Zentiva a lansat un nou medicament generic pentru afecțiuni respiratorii cronice inflamatorii și obstructive. Medicamentul este o combinație de două substanțe active: salmeterol, bronhodilatator cu durată lungă de acțiune care ajută la menținerea deschisă a căilor respiratorii din plămâni; și corticosteroidul fluticazonă, care acționează prin reducerea inflamației de la nivelul tractului respirator, potrivit unui comunicat transmis redacției. 

cercetare medicament boli
Fotografie creată de Chokniti Khongchum, de la Pexels

 

Noul medicament, cu un dispozitiv de inhalare unic, ușor de folosit în trei pași, este destinat tratamentului de menținere al astmului bronșic și al bolii pulmonare obstructive cronice, două afecțiuni cu incidență în creștere în România.

Efectul sinergic al celor două substanțe active reduce ratele de exacerbare, ale căror consecințe pot fi spitalizarea și riscul de deces în cazul ambelor afecțiuni 2,3.

Prevalența astmului bronșic: 6% din populația totală

Astmul bronșic este o boală inflamatorie a căilor aeriene caracterizată prin creșterea răspunsului tractului respirator la o multitudine de stimuli. Se consideră că astmul este cauzat de o combinație de factori genetici și de mediu.

În România, prevalența afecțiunii este estimată la 6% din populația totală, respectiv 1,16 milioane persoane afectate, iar numărul acestora este prognozat să crească, conform sursei citate.

În Europa, dintr-o populație totală de 748 milioane, 7 milioane suferă de astm bronșic, adică aproximativ 10%. Numai în ultimii zece ani, prevalența astmului a manifestat o creștere cu 50%.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune frecventă, în care plămânii şi căile respiratorii suferă modificări importante, de cele mai multe ori ireversibile, care persistă toată viaţa.

În Europa, prevalența bolii se situează între 4% și 10%, în timp ce România raportează 860.000 de pacienți cu vârstă de peste 40 de ani, conform Societății Române de Pneumologie. Prevalența BPOC este în creștere cu 0,3% în ultimii 2-5 ani.

„Această lansare răspunde așteptărilor medicilor pentru terapii evoluate care adresează afecțiunile respiratorii. Prin formularea specifică și modul de administrare, noul medicament susține medicii și pacienții cu o opțiune terapeutică modernă”, a declarat Simona Cocoș, director general al companiei Zentiva în România și Moldova.

Comunicarea eficientă între medicul curant și pacient

Atât astmul bronsic cât și boala pulmonară obstructivă cronică, sunt afecțiuni cronice care necesită de cele mai multe ori o terapie de menținere de durata. Pentru un management eficient al celor două boli un factor deosebit de important este comunicarea eficientă și constantă între medicul curant și pacient.

O bună educație a pacientului în ceea ce privește conștientizarea bolii, evitarea factorilor de risc ai exacerbărilor și utilizarea corectă a medicației inhalatorii sunt esențiale în obținerea unei aderențe bune a pacientului la tratament și în controlul eficient al simptomelor.4

Avantajul acestui medicament, care conține o combinație de substanțe cu care există o experiență clinică de aproape 20 de ani în România, este dispozitivul de inhalare ușor de folosit care crește șansele unei aderențe mai bune a pacientului la tratamentul recomandat de către medic.

Important 

Pacienții cu afecțiuni respiratorii cronice sunt sfătuiți să meargă regulat la medic pentru evaluarea și monitorizarea afecțiunii și să evite automedicația.

În orice situație privind afecțiunile de care suferă și tratamentul necesar, pacienții trebuie să consulte medicul.


Notă autor:

2. B. R. Celli, Standards for the diagnosis and treatment of patients with COPD:a summary of the ATS/ERS position paper, Eur Respir J 2004; 23: 932–946J. D. Spahn, Combination inhaled glucocorticoid/long-acting beta-agonist safety The long and winding road, Ann Allergy Asthma Immunol, 2018
3. GOLD 2020 Pocket Guide to COPD Diagnosis, Management and Prognosis
4. Global Strategy for Asthma Management and Prevention 2021 update

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe