Newsflash
Internaționale

Acurateţea pulsoximetrelor: bună, dar limitată

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 26 2021
Acurateţea  pulsoximetrelor: bună,  dar limitată

Pulsoximetrele ar putea oferi măsurători eronate în cazul persoanelor cu hiperpigmentare cutanată, avertizează FDA. Utilizarea acestor dispozitive s-a dovedit esenţială în contextul pandemiei de COVID-19.

Foto 1Food and Drug Administration (FDA) avertizează pacienţii și furnizorii de servicii de sănătate cu privire la limitările pulsoximetrelor și riscul de erori în anumite circumstanţe. Profesioniștii din domeniul medical ar trebui să cunoască factorii multipli care pot afecta acurateţea valorilor generate de pulsoximetre.

Printre aceștia se numără: circulaţia deficitară, hiperpigmentarea cutanată, grosimea tegumentului, temperatura, consumul de tutun și utilizarea lacului de unghii.

De asemenea, se recomandă consultarea specificaţiilor produsului menţionate pe ambalaj sau pe pagina web a producătorului, pentru a înţelege mai bine acurateţea particulară a fiecărui tip de pulsoximetru.

În plus, FDA sugerează utilizarea valorilor generate de pulsoximetru drept estimări ale saturaţiei de oxigen din sânge. De exemplu, o saturaţie de 90% măsurată prin intermediul pulsoximetrului ar putea corespunde unui saturaţii în sângele arterial de 86-94%.

Astfel, profesioniștii din domeniul medical ar trebui să ia în considerare limitările acestor dispozitive în stabilirea diagnosticului și luarea deciziilor terapeutice.

Atenţie la simptomele asociate

„Deși pulsoximetrele pot fi utile pentru estimarea nivelurilor de oxigen din sânge, aceste dispozitive au anumite limitări, care pot genera erori în interpretare (...). Pacienţii cu afecţiuni precum COVID-19 nu ar trebui să se bazeze numai pe ele pentru a-și monitoriza starea de sănătate la domiciliu, întrucât acestea nu pot substitui diagnosticul clinic stabilit de un furnizor de servicii medicale”, a susţinut în cadrul unei declaraţii dr. William Maisel, directorul Departamentului FDA pentru evaluarea calităţii produselor.

Pacienţii sunt sfătuiţi să urmărească cu atenţie simptomele asociate, în special dacă sugerează scăderea saturaţiei de oxigen în sânge, precum dispneea, tusea, durerile toracice, tahicardia sau cianoza la nivelul feţei, buzelor sau al unghiilor.

La plasarea pulsoximetrului pe deget, pacienţii ar trebui să se asigure că mâinile sunt calde, relaxate, situate sub nivelul cordului. De asemenea, înlăturarea lacului de unghii este recomandată înainte de utilizarea acestor dispozitive.


Notă autor:

Bibliografie
1. https://www.fda.gov/medical-devices/safety-communications/pulse-oximeter-accuracy-and-limitations-fda-safety-communication
2. F. P. Polack and Others, & S. R. Kadire and Others. (2021, February 17). Racial bias in pulse oximetry measurement: Nejm. Retrieved February 22, 2021, from https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2029240?url_ver=Z39.882003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=_pe - Feb 19, 2021pub%2B%2B0pubmed%22+%5Cl+%22article_citing_articles#article_citing_articles
3. https://www.fda.gov/news-events/fda-brief/fda-brief-fda-warns-about-limitations-and-accuracy-pulse-oximeters
4. WebMD Health News
FDA Warns About Potential Inaccuracies With Pulse Oximeters - Medscape - Feb 19, 2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe