Newsflash
Cultură

Academia Română împlinește 158 de ani de la înfiinţare

de Florentina Ionescu - apr. 3 2024
Academia Română împlinește 158 de ani de la înfiinţare

Cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României sărbătoreşte joi, 4 aprilie 2024, în prezenţa Adunării Generale, 158 de ani de la înfiinţare.

Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10:00. Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi acad. Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, se arată într-un comunicat de presă de pe AGERPRES

Cu acest prilej va fi organizată Ziua porţilor deschise. În intervalul orar 12:00-16:00 publicul este invitat să viziteze, cu ghidaj de specialitate, cele mai reprezentative spaţii din sediul istoric al Academiei Române şi să afle câteva momente importante din istoria de peste un secol şi jumătate a venerabilei instituţii. Vor putea fi vizitate Aula Academiei, Galeria preşedinţilor, Clubul academicienilor, Muzeul Memorial. 

Societatea Literară Română

Înfiinţată la 1 aprilie 1866, sub numele de Societatea Literară Română, devenită, un an mai târziu, Societatea Academică Română, Academia Română este una dintre primele instituţii naţionale, fundamentale pentru constituirea statului român modern. Prima sa misiune a fost aceea de a stabili ortografia limbii române, a elabora şi publica dicţionarul şi gramatica limbii române, ca elemente definitorii pentru identitatea naţională românească aflată în plină afirmare la mijlocul secolului al XIX-lea. 

Dacă, la început, Societatea Academică a fost alcătuită din 21 de membri, aleşi din toate provinciile româneşti, astăzi, Academia Română este o instituţie complexă, cu peste 180 de membri, din ţară şi din străinătate, personalităţi marcante din cele mai variate domenii ale artelor şi ştiinţelor. Structura organizatorică cuprinde 14 secţii ştiinţifice, care coordonează peste 70 de institute şi centre de cercetare, unele dintre acestea de excelenţă europeană, reunind peste 2000 de cercetători. 

De-a lungul celor 158 de ani de existenţă, în cadrul Academiei Române au fost elaborate opere fundamentale pentru cultura şi ştiinţa românească, rezultat al pasiunii şi al muncii de cercetare dezvoltate de sute de personalităţi şi zeci de colective ştiinţifice. Dintre miile de titluri care pot fi repertoriate, organizatorii amintesc cu acest prilej aniversar: 

  • „Dicţionarul Tezaur al limbii române”, operă capitală, realizată în decurs de 100 de ani, care cuprinde 175.000 de cuvinte, reunite în 19 volume, cu peste 18.000 de pagini; 
  • tratatul „Istoria românilor”, în zece volume; 
  • „Dicţionarul general al literaturii române”, în opt volume, aflat la cea de-a doua ediţie, 
  • nenumărate tratate de fizică, chimie, medicină, agronomie, istoria artei, 
  • colecţii de documente istorice precum „Documenta Romaniae Historica” sau „Mărturii româneşti peste hotare”, 
  • hărţi şi atlase lingvistice. 

Palmares impresionant

Membrii Academiei Române şi specialiştii din institutele de cercetare coordonate de Academia Română sunt prezenţi şi apreciaţi în lumea ştiinţifică internaţională, publicând în reviste şi la edituri cu un înalt nivel de performanţă. Un palmares impresionant, care face din Academia Română cel mai important pol al cercetării teoretice şi fundamentale din România, poziţie confirmată de clasamentele internaţionale, SCImago situând Academia Română pe primul loc în ultimii ani. 

Sărbătorind cei 158 de ani de activitate neîntreruptă, Academia Română se reafirmă ca o instituţie reper a României, implicată în viaţa societăţii româneşti şi preocupată de viitorul acesteia, se mai arată în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe