Newsflash
Diverse

Abuzul asupra persoanelor vârstnice

de Dr. Constantin BOGDAN - mar. 29 2013
Abuzul asupra persoanelor vârstnice

   Un spaţiu important în cadrul Conferinţei Naţionale Alzheimer a fost consacrat abuzului persoanelor vârstnice, o temă mai puţin abordată la noi. Organizaţia Naţiunilor Unite şi OMS au definit-o ca pe o problemă de sănătate publică în cadrul Adunării Mondiale dedicate îmbătrânirii în lume, din 2002.

 

   OMS estimează că 4–6% din persoanele în vârstă suferă diferite forme de abuz. ONU, prin vocea secretarului său general, Ban Ki-moon, a atras atenţia guvernelor ţărilor membre asupra alarmantei proliferări a abuzului asupra vârstnicilor, hotărând să proclame 15 iunie – Ziua mondială de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor. Respectul faţă de persoanele vârstnice trebuie să fie parte integrantă a recunoaşterii drepturilor lor. Deşi această zi este marcată la nivel mondial încă din 2006, în ţara noastră ea era ignorată. În 2011, subsemnatul a adus-o la cunoştinţa autorităţilor şi a opiniei publice pe căi media – două emisiuni la radio şi un articol publicat în „Viaţa medicală“.
   Această menţiune sugerează că în domeniul cunoaşterii şi abordării fenomenului complex al „elder abuse“ suntem rămaşi în urmă şi avem încă multe de făcut. Sperăm că workshop-ul pe care-l prezentăm să se poate constitui şi într-un imbold de intrare în normalitatea internaţională a acţiunilor în acest domeniu. În celelalte forme de abuz şi violenţă – asupra femeii, asupra copilului, în cazul abuzului zis conjugal sau domestic –, o facem deja cu multă insistenţă şi vizibilitate.
   Organizatorii au avut inspiraţia de a invita un compatriot, dr. Radu Vraşti, psihiatru stabilit în prezent în Canada, ţară în care fenomenul abuzului asupra vârstnicioreste abordat cu deosebită răspundere. Prezentarea şi dezbaterile desfăşurate pe parcursul unei jumătăţi de zi au fost concepute sub forma unui workshop, susţinut cu relevantă documentare şi informare la zi, inclusiv cu stimularea interactivă a participanţilor, concretizată în numeroase întrebări, comentarii, opinii, dovadă a interesului stârnit de subiect, motivant pentru cei prezenţi de a se angaja în cunoaşterea, prevenirea şi combaterea acestui fenomen negativ ce atinge demnitatea, interesele, drepturile şi chiar integritatea fizică a semenilor noştri vârstnici.
   Doctorul Vrasti şi-a intitulat workshopul „Deconstrucţia socială a abuzului faţă de bătrâni în societatea post-modernă şi globalizată“, propunându-şi o analiză raportată la un context contemporan a realităţilor politice, sociale, economice şi culturale.
   În introducere am putut afla definiţiile deconstructivismului social, concept mai puţin cunoscut, şi caracteristicile globalizării, un concept mai familiar, ambele în conexiune cu abuzul şi violenţa.
   O privire din perspectivă diacronică asupra evoluţiei atitudinilor faţă de îmbătrânire şi bătrâneţe, a percepţiei bătrânilor, a constituit introducerea la expunerea foarte documentată a abuzului, urmată de o analiză a problematicii acestuia sub diferitele sale aspecte:
   „Reticenţa bătrânului de a divulga abuzul“ (analiză psihologică, contextuală); „Prevalenţa abuzului la bătrâni şi variabilitatea cross-culturală“ – o trecere în revistă a datelor statistice în diferite ţări şi spaţii culturale cu o focusare pe datele din ţara sa de adopţie, Canada;
   „Locurile unde se pot petrece abuzurile“ – analiză utilă celor chemaţi să monitorizeze fenomenul şi să realizeze intervenţia de urgenţă – la propriul domiciliu, în familie în cazul coabitării cu alţi membri de familie, în instituţiile de îngrijire;
   „Factorii de risc ai abuzului în instituţiile de bătrâni“ – este întâlnit mai frecvent decât se presupune dar, din motive lesne de presupus – teama de represalii din partea personalului, ascunderea de către îngrijitorii abuzatori, neangajarea medicului în sesizarea, prevenirea şi combaterea acestei conduite a unora dintre membrii echipei de îngrijire – adevărata dimensiune nu este cunoscută;
   „Cine este victima abuzului?“ – persoane vârstnice, cu cât vârsta este mai înaintată şi asociază fragilitate şi dependenţă, predominant fiind sexul feminin, subiecţi suferind de demenţă, cu dificultăţi de comunicare, trăind în singurătate şi izolare, deţinând bunuri;
   „Cine sunt făptuitorii?“ – rude descendenţi direcţi, alte rude mai îndepărtate, dependenţi de susţinerea materială a vârstnicului, cu tulburări mintale, consum de alcool;
   „Indiciile abuzului – semne de alarmă“ – eventuale leziuni care nu pot fi explicate convingător, anxietate şi tendinţa de a nega gesturile de abuz şi violenţă asupra sa, reacţii conflictuale cu membrii anturajului ş.a.
   Alte două aspecte importante au fost: „Tipurile de abuz“ – fizic, psihologic-emoţional, financiar, sexual, printre cele mai frecvent întâlnite şi, poate, ceea ce este mai important „Intervenţia în cazul bătrânului abuzat“ – comunicarea, screening-ul, evaluarea, intervenţii de urgenţă pentru protecţie şi securizare.
   La acest capitol, Canada are o mare experienţă din care se pot prelua modele de intervenţie cu eficacitate verificată, aceasta fiind unul din beneficiile cele mai importante ale acestui workshop.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe