Newsflash
Internaționale

A patra doză de vaccin

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 18 2022
A patra doză de vaccin

Reprezentanţii Pfizer anunţă în Statele Unite că, pentru a evita izbucnirea unui nou val, cel mai probabil va fi necesară administrarea celei de-a patra doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

apatradoza

Doza booster este destul de bună în prevenirea spitalizărilor și deceselor, însă protecţia după trei doze nu previne atât de bine infectarea și nu durează prea mult, a declarat pentru un post american de televiziune Albert Bourla, CEO Pfizer. De aceea, pentru a preveni un nou val, a patra doză de vaccin este necesară, a spus acesta.

        La momentul actual, orice persoană de peste 12 ani care s-a vaccinat cu a doua doză de vaccin Pfizer poate primi a treia doză la distanţă de minimum cinci luni. Cei care au primit două doze de vaccin Moderna – acestea au vârsta peste 18 ani – ar trebui să își administreze un booster la șase luni după rapel, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Cât despre persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson, acestea trebuie să primească un booster cu un vaccin ARNm după două luni de la vaccinare.

CDC informează că pacienţii moderat sau sever imunocompromiși care au fost vaccinaţi cu trei doze de vaccin ARNm pot primi deja a patra doză. Un semn de întrebare rămâne dacă Agenţia pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) va autoriza cea de-a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 pentru persoanele sănătoase, pe baza datelor primite.

Un preparat nou

        În prezent, copiii între 5 și 11 ani sunt eligibili pentru două doze pediatrice de vaccin Pfizer, însă nu pot primi doze booster. Pfizer testează a treia doză la acest grup populaţional. De asemenea, datele iniţiale din studii clinice care au implicat copii cu vârsta între 2 și 5 ani au arătat că două doze cu o cantitate mai mică, special destinată copiilor, nu a conferit imunitatea corespunzătoare în cazul acestei grupe de vârstă, însă au fost eficiente la copiii cu vârsta între 6 luni și 2 ani. Astfel, Pfizer a decis să adauge cea de a treia doză pentru copiii sub 5 ani, evaluarea prin studii clinice urmând a obţine date cel mai probabil în luna aprilie. Dacă va fi autorizat de FDA și recomandat de CDC, vaccinul anti-COVID pentru copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani va fi aprobat cel mai devreme în mai.

        De asemenea, potrivit lui Albert Bourla, Pfizer speră să obţină un nou vaccin, eficient împotriva tuturor variantelor de SARS-CoV-2, a cărui protecţie să dureze cel puţin un an.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/03/13/health/pfizer-vaccine-4th-dose/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe