Sperăm că pacienţii vor putea beneficia în curând de servicii medicale pentru terapia durerii.
Vara aceasta a venit cu vești bune pentru pacienţii care suferă de dureri cronice. Senatoarea Nicoleta Pauliuc a adus la cunoștinţa opiniei publice că în 3 iulie 2024 a fost votată în unanimitate în Comisia de Sănătate legea privind terapia durerii, iniţiată de aceasta, sub egida așa-numitelor „Legi pentru viaţă”.
Atunci când va fi pusă în aplicare, aceasta va aduce un avantaj considerabil pentru pacienţii cu dureri cronice. Ei vor putea beneficia de tratament și soluţii moderne de terapia durerii în centrele integrate de terapia durerii (CITD). În mod ideal, în afară de cele câteva centre private deja existente, acestea ar trebui să fie constituite în spitale de stat universitare și judeţene pentru ca pacienţii să poată avea acces la aceste servicii indiferent de puterea lor financiară. Redăm mai jos conţinutul legii:
„Legea nr. 208 din 3 iulie 2024
pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articolul I: Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 221 alineatul (1), după litera m) se introduc două noi litere, lit. n) și o), cu următorul cuprins:
n) durere – experienţa senzorială și emoţională neplăcută asociată sau semănând a fi asociată cu o leziune tisulară reală sau potenţială;
o) servicii medicale pentru terapia durerii – ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.
2. La articolul 236, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Articolul 236
(1) Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală și pentru terapia durerii.
3. La articolul 236, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) și (4), cu următorul cuprins:
(3) În cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat și interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naţionale de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice, astfel cum sunt definite la art. 4 alin. (1) lit. g)-g^3), respectiv în cadrul medicinei personalizate, potrivit prevederilor art. 36^2 din Legea nr. 46/2003, cu modificările și completările ulterioare.
(4) În urma consultării cu organismele profesionale, astfel cum sunt definite la art. 942 lit. b), Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere și instituţiile cu reţea sanitară proprie și Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniștilor, astfel cum sunt definiţi la art. 942
lit. a), precum și strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea și terapia durerii.
4. La articolul 237 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
e) serviciile medicale pentru terapia durerii.
Articolul II: Prezenta lege intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor de la art. I pct. 4, care intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Articolul III: Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe