Newsflash
Ars Medici

A avea o funcție înaltă nu înseamnă a fi lider

de Mircea TIMOFTE - sept. 1 2017
A avea o funcție înaltă nu înseamnă a fi lider
     Tema pe care doresc să o aduc în atenția tuturor colegilor este calitatea de lider a asistentului medical. Deseori, în întâlniri cu asistenți medicali din diferite domenii de practică am constatat că noțiunea de lider este asociată în mod tradițional cu a avea o funcție sau a fi ales într-o poziție de conducere a unei structuri profesionale. Consider că o astfel de abordare este limitată și că altele ar trebui să fie elementele definitorii ale activității de lider. A participa la schimbările induse de progresul profesiei și al tehnologiei, a fi implicat în elaborarea politicilor privind profesia, a demonstra prin aceasta un activism politic profesional prin care se urmăresc reducerea riscurilor de sănătate pentru grupurile vulnerabile și diminuarea injustiției sociale prin creșterea accesului la servicii de calitate, a demonstra creativitate și determinare de a furniza servicii de maximă calitate în condiții de practică uneori vitrege, toate acestea sunt doar câteva exemple de leadership în cadrul exercitării profesiei.
     Abilitatea de a induce schimbări sau de a contribui în mod eficient la progresul profesional este la fel de importantă precum competențele profesionale. Din această perspectivă, se pot descrie mai multe moduri prin care asistenții medicali contribuie la asigurarea sănătății și bunăstării populației. Practica clinică, prevenția, educația pentru sănătate a pacienților și familiilor acestora, programele de educație pentru sănătate derulate la nivelul comunităților, participarea la elaborarea politicilor, implicarea în dezvoltarea profesiei sunt câteva exemple. A furniza servicii de maximă calitate înseamnă parcurgerea unor procese prin care se identifică și se evaluează nevoile, se stabilesc cele mai potrivite metode de răspuns clinic, se monitorizează constant progresul, se evaluează rezultatele și eficiența intervențiilor.
     Conform documentelor elaborate de Consiliul internațional al asistenților medicali, „Abordările contemporane ale leadership-ului se regăsesc în procesele colaborative care au loc la nivel de grupuri sau de comunități. Leadership-ul este astfel asociat responsabilității sociale și bunelor practici ca cetățean, ceea ce îl aduce în legătură cu responsabilitățile profesionale și etice ale asistenților medicali angajați astfel în lupta pentru respectarea dreptului la sănătate al populației”.
     Leadership-ul este un proces prin care asistenții medicali trebuie să cunoască, să înțeleagă și să își identifice poziționarea la nivel individual, profesional și în cadrul echipelor pluridisciplinare. Exercitându-ne profesia atât la nivel local, cât și global, trebuie să ne ajustăm continuu perspectiva asupra conceptelor moderne privind profesia. Indiferent de locul în care lucrăm, depinde de fiecare dintre noi să devenim o voce a schimbărilor, conducând în acest proces pacienții, familiile acestora, comunitățile și nu în ultimul rând echipele de colegi, prin exemplul personal.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe