Newsflash
Știri

Șase din zece români nu renunță la băuturile răcoritoare preferate

de Florentina Ionescu - apr. 4 2023
Șase din zece români nu renunță la băuturile răcoritoare preferate

Un studiu realizat recent arată că șase din zece români nu renunță la băuturile răcoritoare preferate, dar le cumpără diferit.

Reveal Marketing Research și-a propus să evalueze în cel mai recent studiu de piață comportamentul de consum al românilor în ceea ce privește băuturile răcoritoare și modul în care acesta a fost influențat de creșterile prețurilor din ultima perioadă. 

bauturi racoritoare
Fotografie de la Nothing Ahead: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/racoritoare-bautura-racoritoare-afaceri-business-3230214/

 

Astfel, opt din zece români și-au schimbat comportamentul privind cumpărarea băuturilor răcoritoare în ultima perioadă. Conform datelor studiului, 86% dintre români declară că au resimțit creșterea prețurilor pentru băuturile răcoritoare.

Mai mult decât atât, 65% susțin că au auzit de introducerea taxei pe zahăr pentru băuturile non-alcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome, în timp ce 35% menționează că nu au informații în acest sens, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

84% dintre consumatori declară că și-au schimbat comportamentul de cumpărare a băturilor răcoritoare în ultima perioadă, în timp ce doar 16% continuă să consume aceleași mărci și cantități de băuturi răcoritoare cu care s-au obișnuit, fără să schimbe nimic.

Cei mai mai hotărâți în a-și menține actualul stil de viață sunt persoanele între 45-55 ani (20%), în timp ce persoanele mature, de peste 55 ani, sunt cele mai predispuse să își modifice comportamentul de consum (10%).

se cumpără aceleași mărci

Referitor la modul în care s-a schimbat comportamentul de consum al băuturilor răcoritoare, cei mai mulți cumpără aceleași mărci cu care s-au obișnuit, însă mai rar (18%), în timp ce 12% cumpără mărcile preferate cu aceeași frecvență, dar caută activ prețurile cele mai mici din magazinele pe care le frecventează.

Alte alternative la care apelează românii pentru a face față creșterilor prețurilor, dar care să le permită să cumpere aceleași băuturi răcoritoare cu care s-au obișnuit sunt căutarea ofertelor de preț pentru cantități mai mari sau cumpărarea unor cantități mai mici, ambele comportamente înregistrând scoruri similare de 11%, în timp ce 9% aleg să cumpere mărcile preferate când sunt la promoție și să își facă stocuri acasă.

Pe de altă parte, 13% dintre români au renunțat la băuturile răcoritoare cu care erau obișnuiți, alegând mărcile cu cele mai bune oferte la raft sau cele mai accesibile la preț, iar 10 % declară că nu mai cumpără băuturi răcoritoare, în special persoanele mature peste 55 ani (14%).

Criterii de alegere

Accesibilitatea prețului este cel mai des menționat criteriu de alegere a băuturilor răcoritoare (50%)

În contextul actual, marcat de instabilitate economică, cei mai mulți dintre români sunt mai degrabă interesați de prețuri accesibile (50%), într-o măsură semnificativ mai mare rezidenții din mediul rural prin comparație cu cei din mediul urban (58% vs. 46%).

Alte criterii foarte importante care stau la baza deciziei de cumpărare a băuturilor răcoritoare sunt  reprezentate de calitatea percepută a produsului (33%), experiența anterioară cu marca (33%) sau obișnuința cu gustul unei anumite mărci (31%).

Băuturile carbogazoase pe bază de cola sunt cele mai populare alegeri de băuturi răcoritoare în rândul românilor. Conform datelor studiului, cei mai mulți dintre români obișnuiesc să consume băuturi carbogazoase de tip cola, varianta originală – 44%, sucuri naturale sau nectaruri de fructe – 41%, băuturi carbogazoase cu arome fructate – 38% sau băuturi necarbonatate cu suc de fructe – 37%.

Atât băuturile necarbonatate de tip ice tea, cât și apa tonică înregistrează scoruri similare de 33%, apa tonică fiind preferată în măsură semnificativ mai mare de persoanele între 45-55 ani (39%).

„Ca tendință generală, observăm că odată cu înaintarea în vârstă scade frecvența consumului de băuturi răcoritoare, în special a celor carbogazoase. Spre exemplu, Generația Z (18-24 ani) manifestă un interes semnificativ mai mare pentru toate băuturile carbogazoase pe bază de cola: varianta originală (51% vs. 44 % total eșantion), varianta 0 zahăr (36% vs. 28% total eșantion) sau variante cu diferite arome – lămâie, vanilie (33% vs. 23% total eșantion)”, se arată în comunicat.

Care sunt cantitățile preferate de români atunci când cumpără băuturi răcoritoare?

Cei mai mulți dintre consumatori obișnuiesc să cumpere cel mai des ambalaje mai mari de 2 litri (39%) sau 2,5 litri (22%), cantități potrivite pentru a fi consumate acasă sau împărțite cu ceilalți.

De asemenea, sticlele de 0,5 litri sunt preferate de o treime dintre consumatori (32%), ambalajul practic făcându-le potrivite, în special, pentru consumul pe drum. În plus, se observă un interes mai ridicat de a cumpăra cantități mai mici de 0,5 litri în rândul tinerilor între 18-34 ani (39%) și a rezidenților din mediul urban (35% mediu urban vs. 24% mediu rural).

Metodologie

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 15-21 martie 2023 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban și rural. 

Mărimea eșantionului a fost de 1.005 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1 % la un nivel de încredere de 95%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe