Newsflash
Știri

36% dintre cei cu vârste între 13 și 28 de ani au simptome de depresie

de Florentina Ionescu - oct. 10 2022
36% dintre cei cu vârste între 13 și 28 de ani au simptome de depresie

Pe baza datelor adunate telefonic de către asociația depreHUB, statisticile arată că în special tinerii au fost afectați de simptomele depresiei.

În martie 2021, un studiu amplu publicat în JAMA Network Open a chestionat peste 3.900 de persoane confirmate cu COVID-19 între mai 2020 și ianuarie 2021. S-a constatat că 52,4% dintre participanți au îndeplinit criteriile pentru simptomele tulburării depresive majore în aproximativ 3 luni post-COVID. 

Raport privind sănătatea mintală și bunăstarea emoțională a tinerilor din UE 

Printre cele mai recente cercetări, o revizuire din decembrie 2021 a analizat cercetările realizate în cadrul a opt studii diferite privind depresia post-COVID și a constatat că pacienții mai slab afectați de COVID-19 au raportat o frecvență mai mare a simptomelor depresive decât pacienții afectați în mod critic (22% față de 10%) la 13 săptămâni de la debutul simptomelor, se arată într-un comunicat de presă transmis de depreHUB redacției. 

depreHUB
Masă rotundă la sediul depreCARE, organizată pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății Mintale (București)

 

Mai mult, în urma prelucrării datelor colectate în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, de la beneficiarii serviciului de helpline gratuit al depreHUB, pe un lot de 5.000 de persoane, s-a constatat că 36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au simptome de depresie. Cifrele arată o creștere alarmantă, care a ajuns foarte aproape de proporția celor care prezintă simptome de anxietate, respectiv de 37% dintre cei care au apelat helpline-ul.

„Aceste date confirmă constatările anterioare legate de rata de dezechilibru emoțional din rândul generației Z, considerați nativi digital, adică cei care au crescut cu calculatorul, internetul și telefonul mobil: 40% dintre persoanele evaluate cu tulburări emoționale au fost tineri cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, femeile fiind, în medie, cu 56% mai afectate decât bărbații”, potrivit comunicatului depreHUB. 

Adolescenți marcați de experiențe traumatizante

În contextul acesta, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aproape 50% dintre cazurile de tulburări emoționale apar în jurul vârstei de 14 ani, dar în mare parte rămân neidentificate și netratate. 

Consecințele neadresării condițiilor de sănătate mintală se extind însă la vârstă adultă, afectând atât sănătatea fizică, cât și cea mintală și limitând oportunitățile copiilor de a duce o viață împlinită ca adulți. 

„De cele mai multe ori, în spatele acestor diagnostice se află povești de viață ale unor adolescenți marcați de experiențe traumatizante. Adolescenți cărora suferința, teama, insecuritatea, abandonul, abuzul, presiunea mediului școlar și familial le-au lăsat urme adânci, fie că vorbim de urmele fizice ale automutilării sau de cele emoționale. Aceștia sunt adolescenții care, având deja comportamentele disfuncționale înrădăcinate în personalitate, în viața adultă vor deveni ușor victime ale depresiei ori anxietății, prevenția nemaifiind suficientă în această etapă. Prevenția este eficientă dacă o facem în adolescență, atunci când se conturează tiparele emoționale și comportamentale care, în mare parte, vor rămâne constante la maturitate”, a declarat psiholog Yolanda Crețescu, inițiatoarea proiectului depreHUB.

Yolanda Cretescu_26
Yolanda Crețescu

 

Astfel, afirmă psihologul citat, dacă ne dorim în viitor măsuri care să crească nivelul de sănătate emoțională în România, avem nevoie de generații de tineri sănătoși emoțional:

„Riscul la adaptare, vulnerabilitatea la stres pot fi factori favorizanți pentru viitorul eșec profesional, ceea ce poate să afecteze pe termen lung întreaga structură socială din România.

Grafic depreHUB_Categorii de varsta
Grafic depreHUB: categorii de vârstă

 

Tehnici de prevenție

Începând cu octombrie 2022, depreHUB vine cu o nouă structură a serviciilor sale pentru a adresa într-un mod eficient diferitele tulburări emoționale.

Noua arhitectură asigură accesul tuturor categoriilor de pacienți la specialiști și programe accesibile (în unele cazuri chiar gratuite), tratamente inovatoare, dar și tehnici de prevenție și suport în toate ariile vieții. 

Grafic depreHUB_Simptome
Grafic depreHUB: simptome

 

Primul pas spre sprijinirea tinerilor este deja făcut, prin campania Brave Together pe care Maybelline New York împreună cu depreHUB o derulează în luna octombrie. Prin această campanie se oferă suport gratuit prin linia telefonică 0374.456.420, workshopuri și ateliere, dar și resurse de psihoeducație prin platforma online a programului.

Caravană în Târgu Mureș

Cel de-al doilea pas în sprijinirea tinerilor va fi Caravana Happy Minds, care va debuta în luna noiembrie la Târgu Mureș, parte a unei serii de proiecte derulate de specialiștii depreHUB.

Scopul caravanei este de a ajuta tinerii să conștientizeze simptomele depresiei, sperând asfel să contribuie la prevenirea înmulțirii cazurilor. Studenții de la facultățile participante vor fi invitați să ia parte la un program special conceput care îi va ajuta să obțină echilibrul emoțional necesar atât în viața privată, cât și în cea profesională.

În paralel, caravana se adresează antreprenorilor, cu scopul de a-i ajuta să se pregătească pentru provocările ce vor apărea atunci când tinerii de azi vor intra în rândul forței de muncă active.

Reevaluarea conceptului

DepreHUB, primul hub antidepresie din România, a anunțat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, repoziționarea serviciilor oferite clienților din zona socială, individuală și corporate, ca urmare a datelor statistice colectate prin activitatea curentă și prin intermediul serviciilor de helpline oferite de organizație.

Evoluția îngrijorătoare a vulnerabilităților emoționale înregistrate de la începutul pandemiei în 2020 și până acum au determinat o reevaluare a conceptului depreHUB, în care, începând de azi, se vor regăsi următoarele:

- depreHUB Teens oferă servicii de consiliere și psihoterapie adresate tinerilor, inclusiv teenline-ul gratuit 0374.461.461.

- depreCARE oferă servicii medicale și psihologice adresate utilizatorilor individuali: psihiatrie, psihiatrie pediatrică, neurologie, consiliere și psihoterapie.

- re.SET oferă pachete de servicii de consiliere și psihoterapie dedicate mediului de business, țintind companiile care înțeleg importanța bunăstării emoționale a angajaților.   

- Happy Minds este ONG-ul care desfășoară diferite programe și campanii de conștientizare a importanței sănătății mentale în mediul public. 

Citiți și: Ziua mondială a sănătăţii mintale: consiliere gratuită antidepresie pentru tineri 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe