Newsflash
ACTUALITATE Știri

160 de ani de când au fost puse bazele Crucii Roșii

de Magdalena Tănăsescu - aug. 22 2024
160 de ani de când au fost puse bazele Crucii Roșii

La 22 august 2024 se împlinesc 160 de ani de la semnarea, la 22 august 1864, a Convenţiei prin care au fost puse bazele Crucii Roșii. Inițial, convenția a fost semnată de 12 state şi mai târziu a fost acceptată de aproape toate cele 16 naţiuni.

Rolul principal al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a fost unul de coordonare, dar a devenit treptat mai implicat în operaţiunile de teren, pe măsură ce necesitatea unui intermediar neutru între beligeranţi a devenit evidentă.

În următorii 50 de ani, CICR şi-a extins activitatea și s-au înfiinţat Societăţi Naţionale.

Liga Societăților de Cruce Rosie a fost înființată în mod formal, cu sediul la Paris, de către Societățile de Cruce Roșie din Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia și Statele Unite la 5 mai 1919, se menționează pe site-ul Crucii Roșii Române

CICR a convins guvernele să adopte o nouă Convenţie în 1929, pentru a oferi o protecţie mai mare prizonierilor de război, potrivit https://www.icrc.org/

Semiluna Roşie a fost adoptată ca simbol al ţărilor musulmane, împreună cu leul şi cu soarele roşu pe fond alb, semn cerut de Persia. În 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis să renunţe la această emblemă şi să folosească, în schimbul ei, Semiluna Roşie.

Două protocoale adiţionale la Convenţiile de la Geneva au fost adoptate în 1977, primul aplicabil conflictelor armate internaţionale şi al doilea conflictelor armate locale. Protocoalele adiţionale au stabilit, de asemenea, norme privind desfăşurarea ostilităţilor. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe