Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii, marcată la 8 mai

de Florentina Ionescu - mai 8 2023
Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii, marcată la 8 mai

Data de 8 mai marchează Ziua Mondiala a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii. Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie sărbătoreşte peste 160 de ani de acţiune umanitară.

Astăzi, 8 mai, sărbătorim Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii. Este o zi în care este celebrată moştenirea lui Henry Dunant, a cărui viziune a dus la crearea Mişcării Mondiale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, şi a numeroşilor voluntari care l-au urmat. 

 

Angajamentul lor neclintit şi dedicarea exemplară de a ajuta pe oricine are nevoie, oriunde şi de a respecta întotdeauna Principiile Fundamentale, fie că răspund la catastrofe naturale, crize climatice, conflicte, urgenţe de sănătate sau migraţie, sunt admirate în întreaga lume, se arată într-un comunicat de presă transmis de Crucea Roşie Română și preluat de AGERPRES

 

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie sărbătoreşte peste 160 de ani de acţiune umanitară la nivel global. Ea este formată din Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi 192 de Societăţi Naţionale. 

 

Acţiunile voluntarilor vin „din inimă” 

 

Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neîncetat pentru a-i sprijini pe cei mai afectaţi. Aceştia se află pe teren în locurile afectate de dezastre şi conflicte, acordând primul ajutor, oferind îngrijire, distribuind materiale umanitare esenţiale, sunt oameni care, în mod obişnuit, îi pun pe ceilalţi pe primul loc pentru că toate acţiunile lor vin „din inimă”. 

 

În România, Crucea Roşie Română, parte a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, are în România o lungă tradiţie de ajutorare a celor mai vulnerabili. Cei peste 5000 de voluntari la nivel national, prin intermediul programelor de sănătate, reducerea riscului de dezastre, incluziune socială şi multe altele, ajung la mii de oameni în fiecare an şi permit ca schimbarea să se producă din interiorul comunităţilor, în concordanţă cu nevoile, aspiraţiile şi contextele locale. 

 

„În această zi specială, mulţumesc voluntarilor şi angajaţilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii din întreaga lume, care, în fiecare zi, în ţările, regiunile şi comunităţile lor, oferă ajutor, speranţă şi încredere persoanelor aflate în situaţii vulnerabile. Forţa noastră constă în unitatea noastră, în hotărârea de a duce mai departe idealurile unei acţiuni umanitare neutre, imparţiale şi independente. Ne menţinem angajamentul de a implementa, acum şi în viitor, proiecte umanitare relevante şi oportune comunităţilor vulnerabile astfel încât să putem schimba vieţi”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă umanitatea - creşterea numărului de dezastre naturale şi de urgenţe sanitare, nerespectarea dreptului umanitar internaţional şi dificultăţile întâmpinate de actorii umanitari pentru a ajunge la persoanele aflate în nevoie în anumite context - Mişcarea de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie rămâne dedicată ajutării celor mai vulnerabili. 

 

Toate acţiunile Crucii Roşii şi ale Semilunii Roşii sunt conduse de valori umanitare precum neutralitatea, protecţia demnităţii umane şi respectul pentru diversitate, care sunt încorporate în cele şapte principii fundamentale ale Mişcării de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. În contextul unei lumi în schimbare rapidă, aceste principii fundamentale sunt mai relevante ca niciodată, ghidând acţiunile noastre pentru a răspunde nevoilor umane emergente. 

 

Privind spre viitor, pe măsură ce nevoile umanitare evoluează, Mişcarea de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie îşi menţine angajamentul faţă de umanitate şi va căuta întotdeauna abordări inovatoare şi cu impact în ajutorarea persoanelor vulnerabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe