Newsflash
Știri

„Zilele Protecției Solare”: consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor

de L. Budin - iun. 6 2023
„Zilele Protecției Solare”: consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor

La Roche-Posay desfăşoară cea de-a 13-a ediție a campaniei naționale „Zilele Protecţiei Solare”, un program de educare, prevenţie şi conştientizare a riscului de expunere neprotejată la soare şi a apariţiei cancerului de piele.

Până pe 31 august, La Roche-Posay le oferă românilor consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom, precum și informații despre protecție pielii.

Campania națională „Zilele Protecţiei Solare” se desfășoară în toată țara, cu medici dermatologi voluntari, și a ajuns la a 13-a ediție, se arată într-un comunicat.

Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune cancere diagnosticate în întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei cazuri este un cancer de piele, estimând că anual sunt diagnosticate între 2 și 3 milioane de cazuri non-melanom la nivel mondial. Este estimată o creștere a numărului de cazuri de melanom de 18% până în 2025, la nivel mondial. 

 

Educare și prevenire

În România, deși nu există suficiente date centralizate cu privire la diagnosticarea cancerului de piele de tip melanom, se estimează că incidența cazurilor de melanom este de 7,9 cazuri la 100.000 locuitori. 

În cadrul campaniei din 2022, au participat peste 370 de medici dermatologi din 55 de oraşe şi au fost consultaţi peste 8.300 pacienţi (cu 80% mai mulți față de anul anterior). Peste 324 de leziuni suspecte şi 95 de cazuri de melanom au fost descoperite în urma consultațiilor din 2022.

Lansată în 2011, campania Zilele Protecției Solare este un program de educare, prevenire și conștientizare a riscului de expunere neprotejată la soare și a apariției melanomului. 

 

Protecție în trei pași

La Roche-Posay propune o protecție solară în 3 pași simpli 

1.         Verificarea alunițelor

Este indicată vizita anuală la medicul dermatolog pentru verificarea alunițelor. Mai multe detalii despre programarea la o consultație gratuită, pe website-ul campaniei. Până să ajungă la consultație, consumatorul poate folosi o metodă de verificare, dezvoltată de medicii dermatologi, numită ABCDE:

•           Alunița este asimetrică?

•           Are margini inegale?

•           Există o schimbare de culoare?

•           Este mai mare decât diametrul de 6mm?

•           Există o evoluție în creștere?

 

2.         Protejarea pielii

Razele UVA sunt prezente pe parcursul întregului an. Acestea pătrund mai adânc în piele decât razele UVB. Este necesar să folosim protecție solară în fiecare zi cu factor de protecție foarte ridicat, indiferent de vreme și anotimp. 

 

3.         Expunerea la soare în mod responsabil 

Expunerea la soare trebuie limitată, chiar și atunci când folosim un produs de protecție solară, deoarece acesta nu ne oferă o protecție 100%. Ne putem proteja cu ajutorul pălăriei, ochelarilor de soare şi a hainelor. Este puternic recomandată evitarea expunerii la soare între orele 10 și 14, când radiațiile UV ating apogeul intensității. În cazul copiilor, este esențială evitarea expunerii directe sau indirecte la soare a bebelușilor de până la 6 luni, iar apoi utilizarea metodelor mecanice de protecție (hăinuțe care să acopere cât mai mult din suprafața pielii, pălării, ochelari de soare). În continuare, este puternic recomandată evitarea expunerii la soare a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, precum și folosirea unui produs de protecție solară special adaptat pielii lor.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe