Newsflash
Cultură

Între mit și realitate

de Candid STOICA - iun. 30 2023
Între mit și realitate

Spectacolul „Neliniște” spune povestea unor autori care își creează nu numai lucrările, ci și propriul mit.

Acţiunea piesei Neliniște a scriitorului, dramaturgului, scenaristului, actorului rus Ivan Vîrîpaev (n. 1974) – exilat din Rusia pentru scrierile sale împotriva războiului din Ucraina și care trăiește de câţiva ani în Polonia – se petrece într-o încăpere din Manhattan. Acolo, un tânăr ziarist o așteaptă anxios pe scriitoarea americană de origine polonezo-germană Ula Richter, pentru a-i lua un interviu. Miza este destul de mare atât pentru ziarist, cât și pentru scriitoare. Aceasta are oportunitatea de a spune adevărul despre unele aspecte neguroase din viaţa ei sau, poate, de a provoca confuzie, creând-și astfel un nou mit personal.

Într-un decor unic, cu pereţi și canapele din catifea albastră și cu un tavan inundat de lumină, se desfășoară interviul tânărului ziarist polonez – aspirant la o carieră la New York – cu vedeta literaturii americane. Timp de o oră și jumătate ne sunt împărtășite lucruri interesante despre viaţa, despre bucuriile ei, dar mai ales despre necazurile și amărăciunile pe care le generează.

Spectacolul regizorului Bobi Pricop se desfășoară pe orizontală, fără suișuri sau coborâșuri. Ula Richter este interpretată de Dorina Lazăr, actriţă octogenară, care de 20 de ani ctitorește Teatrul Odeon cu prezenţa sa. O secondează actorii Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter, Niko Becker, Mihai Smarandache și Gabriel Pintilei (Povestitorul).

Piesa este, de fapt, un lung monolog al unei romanciere de mare succes. Aceasta își povestește lent, fără sincope, anumite întâmplări din viaţa sa, pe care le-a evocat deja în cărţile sale. Firul narativ este întrerupt, la un moment dat, cu o replică neașteptată. Poate aici ar fi trebuit să se încheie spectacolul... Mai există un moment care rupe monotonia spectacolului, realizat de fiica scriitoarei și totodată cea care se ocupă de tot ce înseamnă relaţiile cu publicul (interpretată de Nicoleta Lefter). Un gest nemaiîntâlnit și nemaivăzut de mine pe scena unui teatru din România, pe care vă las să-l descoperiţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe