Newsflash
Internaționale

Îngrijirea unui animal de companie protejează creierul adulților vârstnici

de Florentina Ionescu - apr. 22 2022
Îngrijirea unui animal de companie protejează creierul adulților vârstnici

O cercetare nouă sugerează că anii dedicați îngrijirii unui câine sau unei pisici ar putea ajuta la diminuarea declinului cognitiv în rândul adulților vârstnici.

În cadrul unui studiu amplu desfășurat pe beneficiarii unor servicii de sănătate, a reieșit faptul că persoanele care dețineau un animal de companie au avut un declin cognitiv mai lent în decurs de 6 ani, în comparație cu persoanele care nu au avut în grijă un animal de companie, potrivit www.medscape.com

studiu animale de companie declin cognitiv
Fotografie creată de Yaroslav Shuraev, de la Pexels

„Cercetările anterioare au studiat impactul animalelor de companie asupra sănătății, în general, asupra stării de spirit și asupra calității vieții. Dar din ceea ce știm noi, studiul nostru este primul care ia în considerare efectul asupra intervalului de timp în care oamenii au avut un animal de companie asupra sănătății cognitive în cazul adulților vârstnici, cu vârste de 65 de ani și peste”, a declarat autorul principal, Jennifer W. Applebaum, fellow predoctoral la University of Florida, Gainesville, pentru told Medscape Medical News.

Deși studiul acesta nu a putut dovedi o relație de tip cauză-și-efect, rezultatele oamenilor de știință oferă câteva dovezi timpurii care sugerează că cei care dețin pe termen lung un animal de companie ar putea fi protejați împotriva declinului cognitiv, a adăugat autorul senior al studiului, dr. Tiffany J. Braley, profesor asociat de neurologie la University of Michigan, din Ann Arbor.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la Ședința Anuală a Academiei Americane de Neurologie din 2022, în luna aprilie.

S-au observat beneficii pe termen lung la cei care aveau animale de companie

Cercetătorii au examinat asocierile dintre deținerea unui animal de companie și rezultatele în ceea ce privește cogniția pe termen lung. Au fost înrolați 1369 de adulți, o cohortă reprezentativă pentru adulții cu vârsta de 50 de ani și peste din Statele Unite ale Americii. La începutul studiului, toți participanții aveau o cogniție normală. Ei au fost supuși mai multor teste pentru evaluarea cogniției.

Mai mult de jumătate dintre participanți (adică 53%) aveau animale de companie și 32% erau deținători pe termen lung ai unor animale, ceea ce se traduce prin faptul că au avut grijă de un animal pe o perioadă de 5 ani sau mai mare de 5 ani.

Comparativ cu persoanele care nu dețineau animale de companie, cei care aveau totuși un animal au fost mai puțin predispuși să sufere de hipertensiune arterială (44% versus 49%), dar au avut o probabilitate mai mare de a suferi de depresie (24% versus 14%). Deținătorii de animale de companie au avut, totodată, un status socioeconomic mai ridicat.

În interval de 6 ani, scorurile în ceea ce privește cogniția au scăzut la o rată mai mică în rândul stăpânilor de animale de companie, îndeosebi în rândul celor care aveau animale pe termen mai lung.

Luând în considerare alți factori despre care se știe că afectează funcția cognitivă, stăpânii animalelor pe termen lung au avut, în medie, un scor al cogniției care a fost cu 1,2 puncte mai mare în decursul celor 6 ani în comparație cu persoanele care nu aveau animale de companie. Mai multe detalii despre acest studiu puteți găsi pe Medscape.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe