Newsflash
Advertorial

În sprijinul consumatorilor de droguri vulnerabili

de Redacția Viața Medicală - sept. 29 2023
În sprijinul consumatorilor de droguri vulnerabili

ARAS - Asociația Română Anti-SIDA implementează în perioada 30 iunie - 14 noiembrie 2023 proiectul „ACCES 2023 – dezvoltarea serviciilor pentru consumatorii de droguri în anul 2023”.

29 septembrie 2023, București

ACCES 2023 – ÎN SPRIJINUL CONSUMATORILOR DE DROGURI VULNERABILI, PRIN IMPLEMENTAREA RECOMANDĂRILOR INTERNAȚIONALE

 

Proiectul ACCES 2023 – dezvoltarea serviciilor pentru consumatorii de droguri în anul 2023, implementat de ARAS – Asociația Română Anti-SIDA în perioada 30 iunie – 14 noiembrie 2023, se desfășoară în București-Ilfov și este finanțat de Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne – Agenția Națională Antidrog prin Programul de Interes Național în domeniul Prevenirii și Asistenței Medicale, Psihologice și Sociale a Consumatorilor de droguri pentru perioada 2023-2026 (PIN).

Proiectul are la bază recomandările internaționale în domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri, al sănătății publice și al drepturilor omului.

În contextul actual, prin proiectul ACCES 2023, ARAS atrage atenția asupra importanței dezvoltării de servicii complexe, psiho-medico-sociale, care să răspundă nevoilor tuturor consumatorilor, indiferent de tipul de consum, de vulnerabilități, vârstă și alte probleme asociate.

Cităm din recomandările Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor – „În Europa, consumul de droguri injectabile rămâne un factor major de vulnerabilitate pentru transmiterea diverselor boli infecțioase, inclusiv a HIV, a hepatitelor B și C, a tuberculozei, a diverselor bacterii și infecții sistemice. Estimările arată că există categorii de persoane cu risc semnificativ crescut de infectare, în toate țările europene. Netratate, aceste infecții devin o povară uriașă pentru sistemele de sănătate, produc suferințe individuale semnificative și atrag după ele cheltuieli mari cu tratamentul. S-a demonstrat că o abordare pragmatică de prevenire a sănătății publice poate avea un efect puternic asupra reducerii răspândirii infecțiilor transmise prin sânge și a altor infecții în rândul persoanelor care își injectează droguri. Prevenirea este fezabilă și eficientă, dacă este implementată corespunzător”.

La nivel de servicii, conform recomandărilor Observatorului, componentele cheie sunt: distribuirea gratuită și acces legal la echipamente sterile pentru injectarea drogurilor, inclusiv ace și seringi; vaccinarea împotriva hepatitei A și B, tetanosului, gripei și, în special pentru persoanele care trăiesc cu HIV, vaccin pneumococic; tratament de substituție cu opioide și alte forme eficiente de tratament al dependenței de droguri; testarea voluntară, anonimă și confidențială cu consimțământ informat pentru HIV, hepatită B și C și pentru alte infecții, inclusiv tuberculoză, însoțită de consiliere și, după nevoie, de referirea către tratament; tratament antiviral bazat pe indicații clinice pentru cei care sunt depistați cu HIV, hepatită B/C; tratament antituberculoză pentru cazurile active de TBC. 

Serviciile trebuie combinate, organizate și furnizate în funcție de utilizator – de nevoile și contextul acestuia; aici intră oferirea de servicii directe, în centre fixe și pe teren, în outreach (și vorbim aici despre toate serviciile sus-menționate).

 

Pentru mai multe informații despre proiect: 0800.800.033

                                                                                                                                                                                 ___

Pentru informații oficiale despre Agenția Națională Antidrog și Programul de Interes Național în domeniul Prevenirii și Asistenței Medicale, Psihologice și Sociale a Consumatorilor de Droguri pentru perioada 2023-2026 (PIN) accesațiwww.ana.gov.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe