Newsflash
ACTUALITATE Știri

În școlile din București demarează prima campanie de informare despre fumat

de L. Budin - aug. 29 2023
În școlile din București demarează prima campanie de informare despre fumat

Prima campanie de informare şi prevenție pentru elevii care abordează consumul de tutun şi utilizarea țigaretelor electronice va demara la Bucureşti, informează reprezentanții Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

A fost încheiat la sediul Ministerului Educaţiei un protocol de colaborare, în vederea demarării campaniei „Fumatul nu te face mare!”.

Documentul a fost semnat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Viorel Jinga, prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti, Anca Nedelcu, preşedintele European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Florin Mihălţan, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, preşedintele Asociaţiei de Educaţie în Boli Respiratorii, Alina Croitoru, şi preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, Ileana Spătaru, informează Agerpres.

Protocolul de colaborare reprezintă un pas important în lupta contra fumatului în rândul adolescenţilor, care provoacă, anual, la nivel global, moartea a aproape 700.000 de persoane. În conformitate cu documentul de colaborare, Ministerul Educaţiei şi semnatarii vor sprijini desfăşurarea, pe perioada anului şcolar 2023-2024, a unor campanii de informare ce au în vedere informarea corectă a adolescenţilor din categoria de vârstă 12-16 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de nicotină prin intermediul ţigărilor sau al dispozitivelor electronice pentru fumat”, se precizează într-un comunicat.

Grupul ţintă a fost ales ca urmare a datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care relevă faptul că, în România, o rată de 28% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun.

Sunt de părere că elevilor trebuie să le fie asigurat accesul, în şcoală, la informaţii complete şi, mai ales, corecte din punct de vedere medical, atunci când vine vorba despre consumul de tutun, informaţii pe care nu le pot primi decât de la specialişti în sănătate. Numărul tinerilor care ajung să consume aceste substanţe toxice este într-o continuă creştere, motiv pentru care este datoria noastră să ne asigurăm că beneficiază de tot sprijinul de care au nevoie pentru a se feri de activităţi care le pot afecta sănătatea”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.

Campania este un proiect pilot prin care echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenţilor despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest, prezentă la toate tipurile de dispozitive, a precizat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

Proiectul pilot se va desfăşura în Bucureşti şi judeţul Ilfov, urmând a fi extins după analiza feedbackului de la părinţi şi cadrele didactice. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe