Newsflash
Internaționale

Îmbunătăţirea funcţiei cognitive prin exerciţii fizice

de Dr. Diana Andronache - dec. 17 2021
Îmbunătăţirea funcţiei cognitive prin exerciţii fizice

Un studiu recent arată că „plasma alergătorului” poate reduce expresia genelor neuroinflamatorii și în consecinţă reduce inflamaţia cerebrală indusă experimental.

poza 2Având multiple beneficii, exerciţiile fizice pot îmbunătăţi și menţine starea de sănătate, dar pot, de asemenea, să încetinească îmbătrânirea cognitivă și procesul neurodegenerativ.

Beneficiile cognitive ale exerciţiului fizic se corelează cu o plasticitate crescută și cu un proces inflamator redus la nivelul hipocampului. Sunt cunoscute puţine date despre factorii și mecanismele care mediază aceste efecte.

Un studiu publicat în Nature* arată că „plasma alergătorului”, recoltată de la șoareci care aleargă voluntar și administrată celor sedentari, poate reduce expresia genelor neuroinflamatorii și în consecinţă reduce inflamaţia cerebrală indusă experimental.

Analiza plasmei a evidenţiat o creștere a concentraţiei inhibitorilor cascadei complementului, inclusiv a apolipoproteinei J,
numită clusterin (CLU).

De asemenea, în rândul pacienţilor cu tulburări cognitive care au participat la un experiment ce presupune efectuarea unor exerciţii fizice structurate timp de șase luni, s-au observat niveluri plasmatice crescute de CLU. Aceste date demonstrează efectul antiinflamator asociat exerciţiilor fizice.

Citiți și: Terapia cu dupilumab a astmului bronșic la copii


Notă autor:

*https://www.nature.com/articles/s41586-021-04183-x?fbclid=IwAR3OUXXfi3duzcLiFLtInYb7v6lxdxBfPbtEvMFPKF0E6rwKX4jBugixKjM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe