Newsflash
Internaționale

„Legătură plauzibilă” între vaccinul anti-COVID și modificări ale menstruației

de Florentina Ionescu - nov. 29 2021
„Legătură plauzibilă” între vaccinul anti-COVID și modificări ale menstruației

Medicii spun că dacă vaccinul anti COVID-19 are totuși un impact asupra menstruației, acesta este pe termen scurt și că vaccinul nu afectează fertilitatea femeilor.

Zeci de mii de femei din întreaga lume au raportat modificări ale ciclului menstual după ce li s-a administrat vaccinul împotriva COVID-19, lucru care a ridicat semne de întrebare în rândul medicilor și al oamenilor de știință, scrie www.jpost.com

crampe dureri menstruatie covid-19
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

 

Printre simptomele de care s-au plâns femeile se află modificări în ce privește durata menstruației, abundența acesteia și chiar durerea, potrivit mai multor sondaje de opinie, dar majoritatea medicilor au subliniat că nu există suficiente dovezi pentru a face legătura directă între vaccinul anti COVID-19 și aceste modificări ale menstruației.

Mai mult, experții au spus că aceste schimbări sunt pe termen scurt și că nu există nicio dovadă științifică ce arată că vaccinarea împotriva COVID-19 are efecte adverse asupra fertilității.

Noi credem că este plauzibil să existe o conexiune, dar nu putem dovedi această corelare (cu modificările menstruației – n.red.).”, a declarat dr. Itamar Netzer medic specialist în obstetrică-ginecologie și specialist în administrație medicală, care lucrează la  Clalit Healthcare Services.

El a adăugat că medicii, colegii săi, „nu sunt cu mult mai înțelepți acum” decât erau la începutul campaniei de vaccinare, în urmă cu aproape 12 luni. Totodată, medicul a spus că între 16% și 25% dintre femeile normale, sănătoase și nevaccinate se confruntă cu ciclu menstrual neregulat, potrivit mai multor studii. Aproape aceeași propoție de femei a raportat modificări ale menstuației, drept rezultat al COVID-19. Și chiar o proporție mai mică dintre femei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la perioada de după vaccinare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe