Newsflash
Internaționale

„Closing the care gap”, tema din 2022 a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului

de Florentina Ionescu - feb. 4 2022
„Closing the care gap”, tema din 2022 a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului

Tema de anul acesta a Zilei mondiale care marchează lupta împotriva cancerului este „closing the care gap” – eliminarea decalajului în privința îngrijirii pacienților oncologici.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată pe site-ul său că una dintre primele cauze de deces în întreaga lume este cancerul, iar povara bolilor oncologice este în creștere. De exemplu, în 2021, întreaga lume a depășit un nou prag psihologic: se estimează că 20 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer, iar 10 milioane de persoane au murit din cauza cancerului în 2020. 

Bolnavii de cancer și aparținătorii vor putea beneficia de consiliere psihologică 

ziua mondiala cancer 4 februarie
Sursa foto

 

Aceste cifre, subliniază reprezentanții OMS, vor continua să crească în deceniile care urmează. Și cu toate acestea, toate cancerele pot fi tratate, iar multe dintre bolile oncologice pot fi prevenite sau vindecate.

„Îngrijirile pentru cancer, cu toate acestea, la el ca în cazul multor altor boli, reflectă inegalitățile și inechitățile din lumea în care trăim. Cea mai clară diferență este între țările cu venituri mari și cele cu venituri mici, cifrele raportate arătând că tratamentul comprehensibil disponibil în peste 90% dintre țările cu venituri mari, dar proporția fiind de doar 15% în țările cu venituri mici”, se arată într-o informare a OMS.

inechitate cancer tari venituri mici
Sursă infografice: www.worldcancerday.org/materials#9

În mod similar, rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați cu cancer este de peste 80% în țările cu venituri mari și de mai puțin de 30% în țările cu venituri mici și cele cu venituri medii.

Sursa citată arată că rata de supraviețuire la cinci ani în cancerul de sân, după diagnostic, depășește acum 80% în majoritatea țărilor cu venituri mari, în comparație cu 66% în India și doar 40% cât este rata de supraviețuire în Africa de sud. 

Un sfert din populația Europei suferă din cauza cancerului 

În plus, un sondaj recent al OMS a constatat că serviciile medicale pentru cancere sunt acoperite de o schemă de finanțare guvernamentală dedicată sănătății în aproape 37% dinte țările cu venituri mici și cele cu venituri medii, în comparație cu cel puțin 78% cât reprezintă acoperirea serviciilor medicale pentru cancere în țările cu venituri mari.

Acest lucru înseamnă că un diagnostic de cancer are potențialul de a împinge familiile înspre sărăcie, în special în țările cu venituri mici, un efect care a fost agravat în timpul pandemiei de COVID-19, au mai precizat reprezentanții OMS. 

persoane decese 10 milioane cancer in 2020

Închiderea decalajului în privința îngrijirii

Din toate aceste motive enumerate mai sus, tema de anul acesta pentru World Cancer Day (Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului) este „closing the care gap”, care ar putea fi tradusă prin închiderea sau eliminarea decalajului în privința îngrijirilor medicale când este vorba despre țările cu venituri mari și cele cu venituri foarte mici. 

Citiți și: Cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții solicită CT și RMN 

În prezent, eforturile Organizației Mondiale a Sănătății se axează pe cancerul de sân, care este acum cea mai frecventă formă de cancer; pe cancerul de col uterin, o boală care poate fi eliminată; și pe cancerele la copii.

„Punctul central pentru fiecare dintre aceste inițiative sunt țările cu venituri mici și medii, acolo unde trebuie realizate cele mai mari beneficii în privința sănătății publice” – OMS.

Aceste inițiative globale integrate pentru combaterea cancerului sunt implementate de peste 200 de parteneri ai OMS din întreaga lume, inclusiv multe bănci care și-au crescut investițiile în domenii precum cercetarea cancerului, prevenția cancerului și îngrijirea persoanelor cu boli oncologice.

Una dintre abordări: centrele naționale de cancer

Experiența a arătat, spun experții OMS, cât de importante sunt centrele naționale de cancer pentru a asigura o expertiză comprehensivă a tratamentului cancerului.

Aducând laolaltă serviciile medicale pentru prevenirea, diagnosticul, tratamentul multidisciplinar și îngrijirile medicale, pacienților le va fi mai ușor să navigheze prin sistemul serviciilor medicale.

Aceste centre vor duce la o concentrare mai mare a expertizei și, ulterior, la prognostice mai bune. Mai mult, centrele de cancer pot servi drept hub-uri de pregătire și de cercetare, iar în acest fel ele pot ajuta la construirea capacității și expertizei unei țări în lupta împotriva cancerului.

Impactul pandemiei de COVID-19

Reprezentanții OMS au adus în discuție și faptul că programele dedicate bolilor oncologice au fost întrerupte și perturbate în acești ani ai pandemiei de COVID-19.

Într-un sondaj publicat în octombrie 2021, mai mult de jumătate dintre țările membre OMS care au participat la elaborarea acestui raport au indicat faptul că screeningul cancerului și tratamentul cancerului au fost parțial sau complet întrerupte în timpul pandemiei de COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe