Newsflash
Știri

Cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții solicită CT și RMN

de L. Budin - feb. 4 2022
Cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții solicită CT și RMN

În 2021, rețea națională de clinici Medima Health a realizat 3.062 de investigații imagistice decontate, în cadrul programului național de monitorizarea a pacienților oncologici „Monitor 2”.

Conform raportului Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană, România se află pe locul 3 în Europa la numărul deceselor prevenibile prin investigații de screening, tratamente și controale periodice, se arată într-un comunicat.

rmn-cancer

Afecțiunile oncologice rămân în continuare una dintre principalele probleme de sănătate ale românilor, provocând 95.000 de cazuri noi și 54.000 de victime în 2020. Monitorizarea pacientului după finalizarea terapiei oncologice are un rol esențial în controlul afecțiunii și menținerea rezultatelor pe termen îndelungat.

În 2021, dintre investigațiile imagistice decontate realizate la Medima Health, în cadrul programului național de monitorizarea a pacienților cu afecţiuni oncologice „Monitor 2”, 1.780 au fost investigații CT, iar 1.282 au fost RMN-uri.

Cele mai frecvente investigații pe segmentul oncologic au fost cele abdominale, constituind circa 60% din totalul examinărilor (1.828 RMN-uri și CT-uri).

Pe locul al doilea în topul investigațiilor decontate pacienților oncologici s-au aflat investigațiile craniene, cu un procent de 12% din numărul total (378 de investigații).

Doar 11% dintre pacienții programului „Monitor 2” (336 de investigații) au solicitat examinări ale regiunii toracice, în principal CT-uri pulmonare -  în condițiile în care, în România, cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, iar un român moare în fiecare oră de această afecțiune, ca urmare a subdiagnosticării, se arată în comunicat.

Un segment important a fost reprezentat de investigațiile de monitorizare pentru cancerele feminine, reprezentând o pondere de circa 8%. Din această categorie fac parte investigațiile RMN pelvine și de sân, recomandate în detrimentul CT-ului în analiza cancerelor ginecologice frecvente, cum sunt cancerul de col, de uter, ovarian și endometrial, dar și a cancerului mamar, principala afecțiune malignă întâlnită la femei.

Restul investigațiilor imagistice solicitate de pacienții oncologici au fost investigațiile de coloană vertebrală și examinările la nivelul extremităților (braț, mână, gleznă, șold, genunchi, gambă, umăr).

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este un prilej de a crește nivelul de conștientizare al pacienților oncologici privind importanța monitorizării post tratament și de a-i încuraja să nu amâne controlul medical periodic din cauza situației pandemice actuale. Investigațiile imagistice sunt, la ora actuală, o parte importantă a protocolului de evaluare al pacienților cu afecțiuni oncologice, datorită preciziei cu care pot depista anomaliile în stadiul cel mai incipient. Acestea permit medicului oncolog să monitorizeze efectele secundare ale tratamentelor și să preîntâmpine o eventuală recidivă, contribuind astfel la creșterea speranței de viață”, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Iana, directorul medical Medima Health. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe