Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, marcată la 30 mai

de Magdalena Tănăsescu - mai 30 2024
Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, marcată la 30 mai

Pe data de 30 mai este marcată Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, cea mai invalidantă afecțiune a adultului tânăr, în condițiile în care peste 2,5 milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu această boală.

Scleroza multiplă este considerată a fi „afecțiunea cu o mie de fețe”, din cauza multitudinii de simptome care se manifestă diferit, în funcție de pacient. Atât simptomele bolii, cât și prejudecățile existente la nivelul societății, îi împing pe pacienți către o autoizolare accentuată.

Simptomele timpurii ale afecțiunii apar cu mai mulți ani înainte de diagnosticarea bolii și includ tulburări bruște ale vederii, inabilitatea la nivelul membrelor, oboseala, depresia și tulburări cognitive. 

„Este important de reținut că prezența acestor manifestări nu înseamnă automat un diagnostic de scleroză multiplă. Simptomele clasice ale acestei boli se regăsesc și în alte afecțiuni neurologice. Pentru diagnosticul de certitudine este necesar un proces complex și individualizat care implică mai multe etape și teste pentru a exclude alte afecțiuni, cât și pentru a susține diagnosticul de scleroză multiplă”, a declarat dr. Alexandra Matei, medic specialist neurolog, într-un comunicat remis redacției. 

Principalele metode folosite în diagnosticarea sclerozei multiple sunt: istoricul medical; examenul neurologic; imagistica prin rezonanță magnetică (RMN); analizele de laborator și puncția lombară cu examinarea lichidului cefalorahidian (LCR). 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe