Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Diabetului 2022. Informații esențiale de la OMS

de Florentina Ionescu - nov. 14 2022
Ziua Mondială a Diabetului 2022. Informații esențiale de la OMS

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an la 14 noiembrie. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare asupra diabetului zaharat, ca problemă de sănătate publică.

Totodată, această zi crește conștientizarea asupra măsurilor care trebuie luate, în mod colectiv și individual, pentru o mai bună prevenție, un diagnostic mai bun și un management mai bun al acestei boli.

Tema de anul acesta este „Acces la educație pentru diabet” și sprijină tema stabilită pe mai mulți ani, care este „accesul la îngrijiri”. 

Peste 1,2 milioane de români, monitorizați în programul de diabet 

ziua mondiala a diabetului 2022

Pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a luat măsuri importante și a făcut numeroase acțiuni care vor promova accesul mai bun la insuline biosimilare și la dispozitive medicale pentru îngrijirea persoanelor cu diabet. 

Recomandări pentru pacientul diabetic 

În urmă cu un an, OMS a publicat un raport ce se referea la ținerea unei promisiuni vechi de 100 de ani: „Keeping the 100-year-old promise: making insulin access universal”. Acest raport subliniază cum în ciuda dorințelor de descoperire a insulinei, accesul la insulină și la dispozitivele asociate încă rămâne limitat în multe țări în zilele noastre. Raportul OMS subliniază multiplele obstacole în calea accesului la insulină și propune acțiuni pentru rezolvarea acestor probleme.

Aceste acțiuni includ, după cum se arată într-un comunicat de presă al OMS: îmbunătățirea disponibilității insulinei umane și analogilor de insulină; adresarea problemelor ce țin de acces, asociate cu dispozitivele care susțin folosirea corespunzătoare a insulinei; construirea capacităților și investirea în infrastructură pentru a susține accesul la insuline; și sprijinul acordat cercetării și dezvoltării în acest domeniu.

OMS a publicat revizuiri ale recomandărilor și ghidurilor cu privire la evaluarea produselor bioterapeutice similare, care au fost adoptate de Comitetul de Experți al OMS cu privire la Standardizarea Biologică în aprilie 2022. Update-ul include posibilitatea de a reduce cantitatea de date necesare prentru abrobarea organelor de reglementare pentru produsele bioterapeutice similare. Mai multe detalii pe who.int

Pentru a marca ziua de 14 noiembrie, OMS va sublinia nu doar provocările, dar mai degrabă soluțiile, pentru a asigura accesul la medicamentele pentru diabet și la îngrijirea acordată pacienților cu diabet. 

Prof. dr. Gabriela Radulian este noul președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe