Newsflash
Internaționale

Vaccinul anti-COVID nu are efecte secundare asupra bebelușilor alăptați

de L. Budin - sept. 14 2021
Vaccinul anti-COVID nu are efecte secundare asupra bebelușilor alăptați

Cercetătorii Universității din San Diego, California, au studiat efectele vaccinurilor ARNm anti-COVID asupra 180 de mame care alăptau și asupra nou-născuților lor.

Studiul, publicat în Breastfeeding Medicine, arată că mamele vaccinate, care alăptau, prezentau aceleași simptome locale sau sistemice ca femeile care nu alăptau -  roșeață sau umflătură la locul vaccinării, frisoane, febră, dureri musculare - , și că vaccinul nu provoca niciun efect secundar grav la nou-născuții hrăniți la sân, informează publicația Top Santé.

mama-bebe

Gesturi esențiale

Câteva femei au acuzat și o ușoară scădere a producției lor de lapte, dar acest efect secundat trecător a dispărut după 72 de ore.

Un anume grad de iritabilitate și o lipsă de somn au fost observate la anumiți copii alăptați, dar nu s-a semnalat niciun eveniment grav”, a precizat prof. Christina Chambers, pediatru și principalul autor al studiului.

Rezultatele studiului ar trebui să încurajeze femeile care alăptează să se vaccineze contra COVID-19 și să continue să-și hrănească la sân bebelușii.

Nu ar trebui să aleagă între una și cealaltă, fiindcă ambele gesturi sunt esențiale”, a subliniat pediatrul.

Anticorpii trec de la mamă la copil

În iunie anul trecut, cercetătorii spanioli au analizat prezența anticorpilor în laptele matern de la 75 de femei vaccinate cu seruri Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Toate eșantioanele prelevate prezentau anticorpi, la niveluri variabile, în funcție de tipul de vaccin administrat.

Studiul a mai arătat că laptele femeilor care primiseră o doză de vaccin după ce se infectaseră cu coronavirus și cel de la femeile care primiseră două doze de ser fără să se fi îmbolnăvit niciodată conțineau același nivel de anticorpi.

Mamă infectată, alăptare recomandată

Cercetările de până acum demonstrează că SARS-CoV-2 nu e detectat în laptele matern și nici nu se transmite prin alăptare.

Academia națională franceză de Medicină dă asigurări că mamele, chiar dacă au fost sau sunt bolnave de COVID-19, pot continua să alăpteze. Mamele gravide și vindecate de COVID-19 în perioada nașterii sunt încurajate să-și hrănească copiii la sân, pentru a le transmite anticorpii protectori.

Sfaturi pentru mamele COVID care alăptează

O mamă asimptomatică sau care prezintă puține simptome (paucisimptomatică) poate continua să alăpteze, conform recomandărilor Societății franceze de neonatologie.

Pentru a-și proteja copilul, mama infectată trebuie să ia mai multe măsuri de precauție, înainte de a intra în contact cu bebelușul:

  • Să poarte mască chirurgicală; 
  • Să-și spele mâinile; 
  • Să-și curețe și să-și dezinfecteze mameloanele; 
  • Să-și dezinfecteze din nou mâinile cu gel hidroalcoolic, înainte de pune copilul la sân; 
  • Să-și schimbe bluza înainte de fiecare hrănire la sân; 
  • Să-și spele mâinile după alăptare.

OMS le recomandă mamelor care nu au mască la dispoziție să continue alăptarea, cu respectarea celorlalte măsuri sanitare și cu folosirea batistelor de hârtie în caz de tuse sau strănut.

Dacă se impune un tratament medicamentos, mama care alăptează trebuie să ia doar paracetamol, în dozele recomandate de doctor.

Dacă mama se simte prea rău pentru a alăpta, OMS îi recomandă să folosească o pompă de sân și să reia alăptarea de îndată ce se simte mai bine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe