Newsflash
Imagine campanie proprie
Internaționale

Vaccin anti-COVID sub formă de spray nazal, dezvoltat de cercetătorii finlandezi

de Dorina Novac - mar. 11 2021
Vaccin anti-COVID sub formă de spray nazal, dezvoltat de cercetătorii finlandezi

O echipă de cercetători finlandezi a anunțat că un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de spray nazal, bazat pe tehnologia de transfer genic, poate fi adaptat împotriva noilor variante de coronavirus.

Cercetătorii care au dezvoltat acest tip de vaccin s-au asociat cu Universitatea din Helsinki şi Universitatea Finlanda de Est, informează Xinhua.

Spray covid
Sursă imagine: Pixabay

Ei au anunţat lansarea companiei Rokote Laboratories Finland Ltd pentru activităţile de marketing şi de dezvoltare.

Această tehnologie de transfer genic a fost dezvoltată de grupul de cercetare al profesorului universitar Seppo Yla-Herttuala din Kuopio, Finlanda.

Potrivit sursei citate, aceeași tehnologie a fost utilizată în mai multe studii clinice folosind terapia genică pentru tratarea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Profesorul Yla-Herttuala a declarat pentru Xinhua că unele țări au abordat cercetătorii cu idei de finanțare care ar putea asigura opțiuni de primă utilizare.

„Deși este necesară acceptarea de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru UE (Uniunea Europeană), produsul ar putea fi autorizat în mod independent pentru a fi utilizat în afara UE, înainte de autorizarea EMA”, a adăugat Yla-Herttuala.

Rezultatele preliminare arată că vaccinul a avut rezultate bune în studiile pe animale, iar testele clinice pe oameni vor începe în câteva luni, potrivit unui comunicat de presă emis de companie.

Vaccinul finlandez sub formă de spray nazal ia deja în considerare variantele de virus descoperite în Africa de Sud, Brazilia şi Marea Britanie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe