Newsflash
Diverse

Utilizarea optimă a factorilor de coagulare şi a imunoglobulinelor

Utilizarea optimă a factorilor de coagulare şi a imunoglobulinelor
   Sub egida Consiliului Europei, a Directoratului european pentru calitatea medicamentelor şi a asistenţei medicale, în perioada 23–27 aprilie 2013, a avut loc, la Wildbad Kreuth (Germania), o întâlnire de lucru privind utilizarea optimă a factorilor de coagulare şi a imunoglobulinelor. Au participat peste 140 de specialişti în domeniu, din 34 de ţări europene, din mediul academic sau spitalicesc, reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ai centrelor de transfuzie, ai autorităţilor de control şi reglementare, ai asociaţiilor de pacienţi (Consorţiul European de Hemofilie, Federaţia Mondială de Hemofilie, Organizaţia Internaţională a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare); au fost prezenţi, în calitate de observatori, reprezentanţi din SUA, Federaţia Rusă, Ucraina, Australia, Noua Zeelandă, Japonia. A fost cea de-a treia întâlnire de acest fel, după cele din 1999 şi 2009, dedicată unei probleme strategice în spaţiul Uniunii Europene: bunele practici clinice şi de administrare optimală a unor produse terapeutice derivate din plasmă.
   Au fost prezenţi referenţi de renume internaţional: Harvey Klein (SUA), Wolfgang Schramm (Germania), Paul Giangrande (Marea Britanie), Patrick Robert (SUA), Pier Mannucci (Italia), Rainer Seitz, Hans Hartmut Peter (Germania), Ivo van Sewell (Olanda) etc. În calitatea lor de experţi în domeniile abordate, fiecare dintre cei amintiţi a prezentat situaţia actuală a performanţelor industriei farmaceutice în ceea ce priveşte cantitatea şi securitatea produselor, a aşteptărilor privind necesităţile terapeutice, a accesibilităţii la produsele medicamen­toase respective, a felului în care în diferitele ţări din Europa, dar şi în întreaga lume, necesarul în aceste medicamente are o acoperire adecvată. În cadrul unor dezbateri mai largi, au fost discutate alternative terapeutice, preparatele biosimilare – subiecte de cercetare actuală, aflate în plin avânt, menite să rezolve numeroasele probleme cu care se confruntă lumea medicală. Multe dintre acestea au apărut în mod firesc, datorită necesităţilor terapeutice sporite, reclamate de medicina contemporană. Se semnalează însă, în întreaga lume, deficitul de plasmă – materie primă pentru majoritatea produselor substitutive, indispensabile celor două categorii de boli luate în discuţie: hemofilia şi coagulopatiile înrudite, respectiv imunodeficienţele primare.
   Un loc special a revenit dezbaterilor privind asistenţa optimă în bolile amintite, ambele recunoscute de OMS ca afecţiuni ce reclamă un tratament special, cu medicamente denumite „esenţiale“. S-a conchis, ca urmare a acestui statut, că aceste medicamente trebuie să devină prioritare pentru asistenţa medicală, comportând semnificaţia de terapie etiologică indispensabilă vieţii. În acest context, s-a reiterat problema dreptului la acces egal, non-discriminativ, al bolnavilor din spaţiul UE la o asistenţă adecvată; s-au admis, prin consens general, drept cantităţi adecvate din punct de vedere terapeutic, dozele de 0,400 g/kg corp/lună – imunoglobulină i.v. sau s.c. pentru imunodeficienţele primare, iar pentru hemofilie – 3 UI/capita/an factori de coagulare de substituţie. S-a subliniat importanţa particulară a luării în considerare şi a aplicării acestor recomandări în perioada istorică actuală, în care asistenţa medicală transfrontalieră este o realitate. Speranţa de viaţă, calitatea vieţii în continuă optimizare, reducerea cheltuielilor indirecte au fost argumente categorice în pledoaria pentru asigurarea accesului egal al tuturor cetăţenilor UE la o terapie de substituţie eficientă şi performantă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe