Newsflash
Știri

Utilizarea îndulcitorilor pentru controlul greutății crește riscul de diabet

de L. Budin - mai 18 2023
Utilizarea îndulcitorilor pentru controlul greutății crește riscul de diabet

Organizaţia Mondiala a Sănătăţii a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru controlul greutăţii sau pentru reducerea riscului de boli netransmisibile.

Recomandarea OMS se bazează pe rezultatele revizuirii sistematice a dovezilor disponibile, care sugerează că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) nu prezintă niciun beneficiu pe termen lung pentru reducerea grăsimii corporale la adulţi sau la copii. Rezultatele mai sugerează că utilizarea pe termen lung a NSS ar putea duce la efecte nedorite, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare şi mortalitate la adulţi.

Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutăţii pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, de fructe sau de alimente şi băuturi neîndulcite”, a spus Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară. 

NSS nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutritivă, a adăugat Branca. 

Recomandarea este pentru toate persoanele, cu excepţia persoanelor cu diabet preexistent, şi include toţi îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi care nu sunt clasificaţi ca zaharuri şi care se găsesc în alimente şi băuturi fabricate sau care sunt comercializați pentru a fi adăugaţi la alimente şi băuturi de către consumatori. Din categoria NSS fac parte acesulfamul de potasiu, aspartamul, ciclamaţii, neotamul, zaharina, sucraloza, stevia şi derivaţii de stevia.

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală şi de igienă care conţin NSS, cum ar fi pasta de dinţi, cremele cosmetice şi medicamentele, sau zaharurilor cu conţinut scăzut de calorii şi alcoolilor de zahar (polioli), care nu sunt considerate NSS. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe