Newsflash
Știri

Unul din trei români cu cancer de sânge nu are donator compatibil

de Cristina GHIOCA - sept. 25 2020
Unul din trei români cu cancer de sânge nu are donator compatibil

Trei români din 100.000 sunt diagnosticaţi, anual, cu o formă de cancer de sânge, iar singura soluţie terapeutică pentru ei o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice, au atras atenţia specialiștii .

donare-celule-stemÎn prezent, în ţara noastră, 27 de persoane nu au un donator compatibil identificat, iar în general, pentru unul din trei pacienţi nu se găsește un astfel de donator, a atras atenţia dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

Declaraţia fost făcută în cadrul unei conferinţe desfășurate recent în faţa Ateneului Român din Capitală, în contextul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Directorul RNDVCSH a menţionat că până acum în registru s-au înscris peste 75.000 de donatori, dintre care peste 5.000 numai anul acesta.

„Orice tânăr care este sănătos poate să facă acest pas. (...) Cancerele de sânge – leucemiile, în primul rând, multe dintre ele – nu au vindecare. (...) Transplantul de la o persoană înrudită genetic este cura pentru multe dintre leucemii, el vindecă de cancer”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu pentru „Viaţa Medicală”. Dintre persoanele înscrise anul acesta, peste 3.000 au solicitat kitul de înscriere online.

Donarea, afectată de pandemie

Centrele de înscriere a donatorilor de celule stem funcţionează în 14 dintre centrele de transfuzie sanguine judeţene, dar și la nivelul spitalelor din câteva orașe (București, Iași). Directorul RNDVCSH a explicat că la nivelul acestor centre, numărul donatorilor a scăzut în contextul pandemiei de COVID-19, însă compensarea a venit din înscrierile online în registru.

„Cei care au vrut să se înscrie au completat formularul de pe site-ul nostru. Noi le-am trimis trusa de recoltare împreună cu un formular de consimţământ, iar ulterior, ei ne-au trimis-o înapoi”, a adăugat dr. Aurora Dragomirișteanu. Și activitatea de transplant, în general, a avut de suferit din cauza pandemiei, după cum mi-a explicat prof. dr. Alina Tănase, președintele Societăţii Române de Transplant Medular (SRTM).

Specialista a povestit că imediat după începutul pandemiei, Asociaţia Europeană de Transplant Medular a publicat recomandări pentru efectuarea transplantului, pentru donatori, dar și pentru monitorizarea posttransplant, iar România a încercat să ţină cont de acestea pentru a nu pune în pericol pacienţii.

„Activitatea a scăzut atât în România, cât și la nivel european, tocmai fiindcă celulele donate au fost aduse cu mai multe obstacole. Au fost închise liniile aeriene, ceea ce înseamnă că în toată perioada stării de urgenţă nu se efectua niciun zbor, iar toate transporturile s-au efectuat pe cale terestră, ceea ce a fost o provocare, pentru că celulele trebuie să ajungă în 24, maximum 48 de ore în centrul de transplant”, a menţionat
președintele SRTM.

Schimbări importante în activitatea de transplant

Prof. dr. Alina Tănase a explicat că una dintre recomandările emise în contextul pandemiei a fost ca în activitatea de transplant să nu se mai folosească celule proaspete, ci crioprezervate, ceea ce a reprezentant o schimbare în activitate:

„Am făcut în toată această perioadă predominant allotransplant, acest lucru însemnând în majoritatea cazurilor leucemie, fiindcă acestea sunt urgenţele maxime de transplant și diagnosticele care nu așteaptă. (...) În starea de alertă am reușit să facem și autotransplanturi pentru limfoamele maligne, care sunt considerate tot urgenţă”.

Medicul și-a exprimat speranţa că lucrurile vor reveni la normal și, până la finalul anului va fi reluat și transplantul pentru mielom multiplu. „Încet-
încet sperăm că vom reveni la normal și vom relua activitatea pentru toate tipurile de boli transplantate, însă este o mare provocare pentru toate echipele medicale, dar și pentru pacienţi și pentru tot procesul de transplant”, a punctat președintele SRTM.

În România, în cei șapte ani de funcţionare, RNDVCSH a facilitat realizarea a 306 proceduri de transplant: 283 de allotransplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi și 23 de produse celulare adiţionate (DLI). Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcată anual în a treia sâmbătă din luna septembrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe