Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Un secol de istorie medicală la Spitalul „Obregia”

de Cristina GHIOCA - mai 19 2023
Un secol de istorie medicală la Spitalul „Obregia”

În România, ca și în alte țări, psihiatria a fost un domeniu neglijat și subfinanțat, au subliniat specialiștii și reprezentanții autorităților, la ceremonia de deschidere a Zilele Medicale și Științifice ale Spitalului „Obregia”.

Medici din toată țara, reprezentanți ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București și ai autorităților au participat. joi, la ceremonia de deschidere a  Conferinței Naționale cu participare Internațională Zilele Medicale și Științifice ale Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”. 

 

Ediția prezentă este una aniversară, anul acesta împlinindu-se 100 de ani de la înființarea unității sanitare. „Am adus laolaltă elita lumii medicale, astfel încât să împărtășim noi descoperiri și informații în domeniu, totul în beneficiul pacienților noștri. Consider că astfel de evenimente sunt esențiale în dezvoltarea științifică în domeniul medical în general și al psihiatriei în mod special”, a declarat dr. Adrian Țîbîrnă, managerul spitalului, în deschiderea ceremoniei.

 

„Dacă privim Spitalul Obregiaprivim, pe de-o parte, la un secol de istorie medicală, de înaltă performanță academică, iar pe de altă parte, către una dintre cele mai mari personalități ale psihiatriei românești - prof. dr. Alexandru Obregia. O personalitate care a impus incontestabil psihiatria românească la standarde europene și internaționale și care a contribuit permanent la îmbunătățirea substanțială a condiției pacientului. Astăzi, spitalul se constituie pentru medicina românească într-un circuit complex și complet, care se bucură de prezența unor adevărați profesioniști”, a subliniat și prof. dr. Viorel Jinga. 

 

Prevenția, cheia sănătății mintale

 

Rectorul UMFCD  a vorbit și despre importanța implementării unor campanii de prevenție pentru problemele de sănătate mintală. Subiectul a fost atins și de conf. dr. Loreta Păun, consilier Prezidențial, în cadrul departamentului de Sănătate Publică. Aceasta a atras atenția asupra faptului că, în ultimii ani, problemele de sănătate mintală au înregistrat o creștere alarmantă, iar domeniul a rămas în continuare subfinanțat: 

 

„Sănătatea mintală este adesea neglijată și subfinanțată atât în România, cât și în alte țări. Investiția în prevenție (...) ar putea face o diferență semnificativă în viața oamenilor și ar putea ajuta la evitarea unor suferințe inutile. Prevenția este cheia în sănătatea mintală și nu numai”. 

 

În acest context, consilierul prezidențial a evocat importanța educației populației pentru a recunoaște semnele afecțiunilor mintale: „Investiția în educație și campanii de conștientizare poate fi un prim pas în prevenirea problemelor de sănătate mintală. Este important să știm cum să ne îngrijim sănătatea mintală, să recunoaștem semnele și să știm unde am putea găsi ajutor în cazul în care avem nevoie de el”. 

 

Chiar dacă lucrurile s-au mai îmbunătățit în psihiatria românească, mai sunt încă multe de făcut în acest domeniu, a arătat dr. Gabriel Diaconu, medic primar psihiatrie și consilier onorific al Ministerului Sănătății. În acest sens, el a vorbit despre importanța dezvoltării psihiatriei comunitare în țara noastră.


Notă autor:

Foto: Dr. Andrian Țîbîrnă, managerul Spitalului „Obregia”, la ceremonia de deschidere
Sursă: Facebook/ASSMB

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe